Turkse politie bestormt lokalen oppositiekrant Zaman

De Turkse politie heeft gisteravond de redactielokalen van de krant Zaman in Istanbul bestormd. De krant is de grootste van het land en staat kritisch tegenover de regering-Erdogan. Eerder op de dag werd al door een rechter beslist om ze onder curatele van de overheid te plaatsen. Vanochtend is de redactie onder zware politiebewaking heropend.
AFP or licensors

Gisteravond werd er tegen de beslissing van de rechter betoogd door enkele honderden mensen. De politie dreef hen met traangas en het waterkanon uiteen. Agenten zouden ook de redactielokalen zijn binnengedrongen.

"Helaas is het al drie, vier jaar de gewoonte dat iedereen die de regering tegenspreekt voor het gerecht komt of naar de gevangenis moet of gecontroleerd wordt door de regering", zegt hoofdredacteur Abdülhamit Bilici. "Dit is een donkere periode voor ons land, voor onze democratie."

Zaman is in handen van de vroegere imam Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten leeft en een gezworen vijand is van de Turkse president Erdogan. Die beschouwt hem als een terrorist die enkel tot doel heeft de Turkse regering omver te werpen.

"Beschamende dag voor persvrijheid in Turkije"

De beslissing om de krant onder staatscontrole te plaatsen, kreeg gisteren heel wat kritiek. Onder meer de Verenigde Staten riepen op om de persvrijheid en democratische waarden te respecteren. Europees commissaris voor de uitbreiding van de Unie Johannes Hahn waarschuwt vanmorgen dat Turkije zijn aansluiting bij Europa op het spel zet door de persvrijheid niet te respecteren.

Vandaag heeft de diplomatieke dienst van de Europese Unie Turkije aangemaand om de persvrijheid te respecteren. Als kandidaat-lid van de unie moet het land zich houden aan de normen en waarden van de democratie, zo zegt de dienst. Maandag is er een belangrijke Europees-Turkse top over de vluchtelingencrisis. De Turkse president Erdogan voelt zich gesterkt door die crisis, aangezien de EU de medewerking van zijn land nodig heeft voor een oplossing.

Vanochtend is de redactie heropend. Medewerkers publiceerden op sociale media foto's van gewapende speciale troepen aan het gebouw dat door barricades is omgeven. Het kwam ook opnieuw tot rellen met sympathisanten van de krant en voorstanders van persvrijheid die betoogden voor de redactiegebouwen. De politie gebruikte opnieuw traangas en met rubber omklede kogels. 

Zaman heeft edities in verschillende talen, onder meer ook het Nederlands. De Engelstalige zaterdageditie, die gedrukt werd voor de bestorming, heeft een zwarte voorpagina met daarop de tekst: "Beschamende dag voor de persvrijheid in Turkije".

AFP or licensors

Meest gelezen