UNHCR dringt aan op Europese solidariteit bij aanpak vluchtelingencrisis

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties doet zes aanbevelingen aan de Europese landen om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Essentieel daarbij is het tonen van solidariteit tussen de verschillende landen.

"Het is vijf voor twaalf, we hebben een sterke leiding en visie nodig van de Europese leiders om deze crisis aan te pakken, die in onze ogen nog opgelost kan worden mits het goed wordt aangepakt", zegt Filippo Grandi, het hoofd van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Volgens Grandi verslechtert de situatie met de dag. In Griekenland zitten nu al 30.000 vluchtelingen vast en met de oplopende spanning die dat teweegbrengt kan de situatie snel omslaan in een brandhaard. Grandi geeft daarom zes aanbevelingen om de crisis aan te pakken en benadrukt dat Europese solidariteit daarbij essentieel is.

  • Zet de aanpak met hotspots en relocatie van vluchtelingen uit Griekenland en Italië voort. Stuur tegelijkertijd vluchtelingen die geen aanspraak kunnen maken op bescherming terug.
  • Voer de humanitaire hulp aan Griekenland op om de huidige noodsituatie op te vangen. Geef ook hulp bij de registratie en de verdeling van de vluchtelingen.
  • Zorg ervoor dat alle EU-lidstaten zich houden aan de Europese wetten en richtlijnen.
  • Organiseer meer mogelijkheden voor vluchtelingen om legaal naar Europa te komen zodat ze geen beroep moeten doen op mensensmokkelaars.
  • Verzeker de veiligheid van risicopersonen zoals onbegeleide minderjarigen. Neem maatregelen om seksueel geweld te voorkomen en organiseer reddingsoperaties op zee.
  • Ontwikkel een Europese asielpolitiek met registratiecentra in de belangrijkste landen van aankomst en een systeem om de vluchtelingen eerlijk te verdelen onder de lidstaten.

"Europa heeft eerder al met succes grote vluchtelingenstromen opgevangen, bijvoorbeeld tijdens de Balkanoorlog, en kan deze crisis ook opvangen als het de nodige solidariteit kan opbrengen", zegt Grandi. "Er is echt geen andere mogelijkheid dan samen te werken om dit op te lossen", besluit hij.