Vlaams-Nederlandse gastheren op Frankfurter Buchmesse krijgen 400.000 euro

De Vlaamse regering heeft een subsidie van 400.000 euro goedgekeurd voor het Vlaams Fonds voor de Letteren. De subsidie dient voor de organisatie van de Vlaams-Nederlandse deelname aan de Frankfurter Buchmesse in oktober. Vlaanderen en Nederland zijn samen "Ehrengast" van deze 68e editie en presenteren zich als één taalgebied.

De Frankfurter Buchmesse is de grootste boekenbeurs ter wereld én het grootste culturele evenement van Duitsland. Ongeveer 7.000 standhouders uit meer dan 100 landen stellen er hun boeken, producten en technieken voor aan de bijna 300.000 bezoekers en professionals. Honderdvijftig persagentschappen uit meer dan 70 landen zorgen voor wereldwijde verslaggeving.

De deelname als gastland is een gezamenlijk project van Nederland en Vlaanderen. De praktische organisatie werd toevertrouwd aan het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds. De West-Vlaamse schrijver Bart Moeyaert treedt op als cultureel intendant.

"Onder het motto "Dies ist, was wir teilen" ("Dit is wat we delen") biedt de Buchmesse een uniek podium om onze taal en literatuur aan de wereld te tonen", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor het Buitenlands Beleid. "De Buchmesse levert een belangrijke economische meerwaarde op. Niet het minst voor onze uitgevers en auteurs. Eerder al, in 1993, vormden Nederland en Vlaanderen gezamenlijk het "Schwerpunkt" op de Frankfurter Buchmesse. Die presentatie betekende het startsein van een internationale doorbraak van de Nederlandstalige literatuur."