Washington minimaliseert nucleaire capaciteit van Noord-Korea

De Amerikaanse veiligheidsmedewerkers minimaliseren Pyongyangs nucleaire capaciteit, na de verklaringen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un over het vermogen van het land om "op elk moment" toe te slaan. "De analyse van de Amerikaanse regering is niet veranderd. We hebben Noord-Korea nog geen kernkop zien testen of er één op een ballistisch raket zien plaatsen", aldus een Amerikaanse veiligheidsmedewerker.

Bij een andere medewerker klonk het dat de Verenigde Staten het volste vertrouwen hebben in hun verdedigingssysteem tegen ballistische raketten en hun vermogen om een mogelijke nucleaire aanval van Pyongyang tegen te gaan.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verklaarde dat het Noord-Koreaanse nucleaire arsenaal "op elk moment klaar moest zijn". Hij zei dat als reactie op de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de internationale sancties tegen het land heeft verzwaard. De resolutie werd ingediend door de Verenigde Staten na de laatste kern- en raketproef van Noord-Korea in januari.

Maar ook al achten de Verenigde Staten de Noord-Koreaanse dreiging niet geloofwaardig, toch vragen ze aan Noord-Korea zich te onthouden van provocerende acties en retoriek die de spanningen verergeren", zo benadrukte een derde Amerikaanse veiligheidsmedewerker. "Het regime in Pyongyang moet in de plaats daarvan respect hebben voor zijn internationale verplichtingen en verbintenissen".