China mikt op economische groei met 6,5 à 7 procent volgende jaren

China mikt voor de volgende jaren op een economische groei van 6,5 à 7 procent per jaar. Dat blijkt uit het vijfjarenplan dat eerste minister Li Keqiang voorlegt aan het Volkscongres en waarvan de tekst al uitlekte.

In 2015 groeide de Chinese economie met 6,9 procent, en dat was toen het laagste groeicijfer in vijfentwintig jaar. De doelstelling lag op 7 procent. Voor 2016 en de volgende jaren wordt nu uitgegaan van een groei met 6,5 à 7 procent. Tegelijk mikt de regering op een inflatie van ongeveer 3 procent en een werkloosheidsgraad die lager ligt dan 4,5 procent.

De jongste maanden waren er al verschillende signalen dat de Chinese economie, de op één na grootste ter wereld, aan het vertragen is. Maar de groeicijfers van 10 procent enkele jaren geleden zijn niet meer gewenst door de Chinese leiders. Ze veroorzaakten een oververhitting in onder meer de vastgoedsector en voor heel wat sociale en milieuproblemen.

De autoriteiten streven naar "het nieuwe normaal", met een meer gematigde en dus meer duurzame groei, met meer aandacht voor de dienstensector en de ontwikkeling van een middenklasse.