Extra personeel voor kleuterscholen met groeiend aantal anderstaligen

De Vlaamse regering maakt op voorstel van minister van Onderwijs Crevits (CD&V) ruim 1,2 miljoen euro extra vrij voor extra personeel in scholen die het aantal anderstalige kleuters doorheen het jaar sterk zien groeien. Het extra personeel wordt volgend schooljaar ingezet om het Nederlands van die leerlingen bij te spijkeren.

Eind oktober 2015 heeft het Vlaams Parlement een decreet goedgekeurd voor scholen met een groeiend aantal anderstalige kinderen jonger dan 5 jaar. Scholen hebben dit schooljaar al samen 3 miljoen euro extra gekregen voor de versterking van het Nederlands van anderstalige kleuters.

Vrijdag heeft de Vlaamse regering ook middelen vastgelegd voor de versterking van het Nederlands van de anderstalige kinderen die tussen 1 februari en 1 juni 2016 hun stap naar de kleuterklas hebben gezet (of zetten). Die nieuwe maatregel is nodig omdat middelen voor het volgend schooljaar telkens worden toegekend op basis van het aantal leerlingen op 1 februari van het lopende schooljaar.

Volgens een prognose zullen er tussen 1 februari en 1 juni van dit jaar bijna 2.500 anderstalige kleuters jonger dan 5 jaar bijkomen. Scholen krijgen daar volgend schooljaar extra personeel voor. Het gaat om een 30-tal voltijdse personeelsleden. Minister Crevits maakt daarvoor 1,2 miljoen euro vrij.

"Het is belangrijk dat kleuters het Nederlands goed beheersen. Taalkennis is één van de belangrijkste hefbomen voor een goede integratie", aldus Crevits. "Omdat we weten dat er tussen februari en juni nog veel anderstalige kinderen in de kleuterklassen bijkomen, voorzien we voor volgend schooljaar extra personeel om te werken aan de taalstimulering van de kleuters."