Frauderende boekhouder van Waalse afvaldienst had "financiële problemen"

De gewezen boekhouder van de Waalse afvaldienst (OWD) die ervan wordt verdacht twee miljoen euro subsidies in eigen zak te hebben gestopt, is aangehouden voor verduistering en witwassen. Hij werd vrijdag ondervraagd door de politie en is daarna voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De man riskeert 5 tot 10 jaar cel.

"Hij heeft verklaard dat hij gedurende een periode van iets minder dan 10 jaar geld verduisterde. In het begin deed hij het omdat hij niet genoeg verdiende om het einde van de maand te halen. Maar omdat het zo makkelijk ging, is hij ermee doorgegaan", aldus de Naamse procureur des Konings Vincent Macq.

Nog volgens de procureur gaf de voormalige boekhouder het geld beetje bij beetje uit. Hij boekte hotels in onder meer Luxemburg, Oostenrijk en Knokke. De speurders moeten zijn verklaringen nog checken en nagaan of er nog iets over is van de gefraudeerde som geld.

Volgens de boekhouder was het makkelijk om geld te verduisteren tot in 2015, toen het boekhoudsysteem veranderde. "Daarna werd het risico groter, maar hij ging er toch mee door", tot de fraude aan het licht kwam, aldus de procureur. De man verschijnt dinsdag voor de raadkamer.