Moureaux is "bereid te getuigen" bij Franse justitie over Parijs

Samia Maktouf, een advocate die een twintigtal slachtoffers van de aanslagen in Parijs vertegenwoordigt, wil dat Philippe Moureaux (PS) als getuige wordt gehoord door een Franse onderzoeksrechter. Dat schrijven onder meer de kranten La Libre Belgique, en Het Nieuwsblad. De gewezen burgemeester van Molenbeek zegt dat hij daartoe bereid is.

"Ik ga me zeker niet verstoppen", zei Moureaux daarover donderdag in een interview met de Franse tv-zender iTélé. Advocate Maktouf vroeg dezelfde dag aan de vicevoorzitter van het "tribunal de grande instance" van Parijs om een verhoor van Philippe Moureaux als getuige.

"Bij het lezen van zijn boek ("De waarheid over Molenbeek", nvdr), vond ik dat zijn nabijheid met de personen die dicht staan bij de protagonisten van de aanslagen een licht zou kunnen werpen op het begrijpen van een aantal feiten", aldus de advocate aan de Brusselse krant La dernière heure. "Het is onmogelijk dat hij van niets wist. Het kan niet dat hij geen alarm heeft geslagen over wat er gaande was in zijn gemeente."

In zijn boek vertelt Moureaux dat verschillende inwoners van zijn gemeente hebben getuigd dat ze (al dan niet herhaaldelijk) zijn benaderd door de latere hoofdrolspelers van de aanslagen in Parijs. Dat de voormalige burgervader zijn boek ook promoot in Frankrijk, is volgens Maktouf bij veel slachtoffers van de aanslagen in een verkeerd keelgat geschoten. "Ze kunnen moeilijk verteren dat de man die gedurende 20 jaar de touwtjes in handen had in Molenbeek niet eens een woord over heeft voor de slachtoffers van Parijs."