Premier Slovakije verliest absolute meerderheid

In Slovakije haalt de sociaal-democratische partij van premier Robert Fico veel minder stemmen dan verwacht. Ze zou wel de grootste partij blijven, maar de absolute meerderheid in het parlement verliezen. De regeringsvorming in Slovakije dreigt moeilijk te worden: 8 partijen hebben de kiesdrempel van 5 procent overschreden.

De partij van Fico, Smer-SD, zou volgens bijna volledige resultaten 28,6 procent van de stemmen hebben gehaald. De sociaal-democraten blijven hiermee wel nog steeds de grootste partij maar verliezen wel hun absolute meerderheid in het parlement, waardoor ze op zoek zullen moeten naar een of meerdere coalitiepartners.

Op de tweede plaats staan de liberalen van SAS (11,50 procent), gevolgd door de conservatieven OLANO-NOVA (10,80 procent). De nationalisten van SNS waarmee Fico mogelijk een regering zou vormen, zoals in 2006-2010, zouden slechts op de vierde plaats eindigen, met 8,7 procent van de stemmen.

De partij van de minderheden, Most-Hid, strandt op 6,60 procent. Het extreemrechtse LS-Nase Slovensko (Ons Slovakije) van Marian Kotleba zou voor het eerst in het parlement komen met 8,2 procent van de stemmen, net als Siet, de partij van de centristen van Radoslav Prochazka met 5,5 procent, ook op basis van de exitpoll.

Fico is sinds 2006 aan de macht in Slovakije en hoopt op een derde mandaat. Zijn campagne stond vooral in het teken van de vluchtelingencrisis, waarbij hij harde, anti-Europese standpunten innam. In de vorige legislatuur had zijn partij nog een ruime meerderheid van 83 zetels op 150.

De regeringsvorming in Slovakije dreigt moeilijk te worden want de huidige oppositie is zo versnipperd dat er volgens analisten minstens zes partijen nodig zijn om een meerderheid te hebben. De officiële resultaten worden later vandaag verwacht.