Republikeinen komen in opstand tegen partijtop

In heel de Verenigde Staten spreken meer en meer aanhangers van de Republikeinse partij zich uit tegen de manier waarop de top van de partij de kandidatuur van Donald Trump voor de presidentsverkiezingen tegenwerkt. Analisten voorspellen dat dit tot het uiteenvallen van de partij zou kunnen leiden.
Zwaait Trump de partijtop van de Republikeinen uit?

Topfiguren uit de partij zoals de voormalige presidentskandidaten Mitt Romney en John McCain hebben de kiezers opgeroepen om niet voor Trump te stemmen in de voorverkiezingen, maar ze lijken daarmee een tegengesteld effect te bereiken.

De kiezers hebben genoeg van de anti-Trump strategie en laten dat ook weten. In talk-shows op de radio zeggen ze dat ze verdrietig of woedend zijn over de manier waarop Mitt Romney Trump met de grond gelijk maakte.

"De aanhangers van Trump krijgen de indruk dat de partijtop hen probeert te manipuleren en gaan zich daardoor nog dieper ingraven in het Trump-kamp", zegt Rush Limbaugh in The New York Times."We weten wie Donald Trump is en we gaan hem gebruiken om de partij over te nemen of op te blazen."

Uiteenvallen partij

Vandaag zijn er opnieuw vijf voorverkiezingen. De peilingen voorspellen dat Trump in Louisiana zal winnen, waar het grootste aantal afgevaardigden zijn te verdienen. Dat vervult de aanwezigen op een vergadering van partijmilitanten met grote vrees. Zij vrezen dat de 162 jaar oude Republikeinse partij zal uiteenvallen. De laatste honderd jaar is het instorten van een grote partij in de VS niet meer gebeurd.

Steve Forbes, die twee keer kandidaat was voor de presidenstverkiezingen, vatte de sfeer op de vergadering als volgt samen: "Partijen plegen meestal geen zelfmoord", daarmee suggererend dat de Republikeinse partij goed op weg is dat wel te doen.