Vluchtelingen blijven aankomen in Griekenland

De stroom van vluchtelingen die via de Egeïsche Zee naar Griekenland komen, duurt voort. Vanmorgen zijn in de Griekse havenstad Piraeus 975 migranten afkomstig van de eilanden Lesbos en Chios aangekomen. De gouverneur van de grensstreek met Macedonië vraagt dat de Griekse regering daar de noodtoestand afkondigt.

De Griekse regering raamt het aantal migranten in het land door de praktische sluiting van de Balkanroute op 32.000. Dagelijks komen daar zowat 1.900 mensen bij uit Turkije, aldus de crisiscel in Athene.

De ellende aan de Grieks-Macedonische grens duurt voort. Na felle regenval ligt het voorlopig opvangkamp in Idomeni er erg modderig bij. Het is er bovendien koud, met 's ochtends temperaturen van rond 4 graden. Humanitaire organisaties schatten het aantal verzamelde migranten aan de grensovergang van Idomeni op zowat 13.000.

Hulporganisaties informeren de migranten dat ze terechtkunnen in beter georganiseerde opvangkampen ten zuiden van de grens, zoals in Nea Kavala, op 15 kilometer van de grens. De meeste mensen weigeren daar ondergebracht te worden. Ze verwachten dat de Macedonische grens - ook al is het maar kort - opengaat.

Noodtoestand?

De gouverneur van de Grieks-Macedonische grensstreek vraagt intussen dat de Griekse regering de noodtoestand afkondigt in de regio.

"Dit is een reusachtige humanitaire crisis. Ik heb de regering gevraagd om de noodtoestand uit te roepen in de regio", zo zei hij tijdens een bezoek aan Idomeni, waar hij hulp uitdeelde aan het Rode Kruis en andere hulporganisaties. "Dit kan niet lang meer duren."