Voorverkiezingen in vijf Amerikaanse staten

De race naar het het Witte Huis is vandaag aan een nieuwe etappe toe met voorverkiezingen in vijf staten. In Kansas en Louisiana houden zowel de Democraten als de Republikeinen voorverkiezingen, de Republikeinen houden daarnaast voorverkiezingen in Kentucky en Maine, de Democraten in Nebraska.
Republikeinse voorverkiezingen in Chelsea, Maine.

Het zijn de eerste voorverkiezingen sinds Super Tuesday, waarbij dinsdag in een dozijn staten de kiezers van beide grote partijen duidelijk maakten dat zij een nominatie willen voor de Republikein Donald Trump en de Democrate Hillary Clintin. De beide koplopers zagen hun voorsprong in eigen rangen bevestigd.

Trump

In de nasleep van Super Tuesday is het Republikeinse establishment, onder meer via de vroegere presidentskandidaten Mitt Romney en John Mccain, aan het proberen de opmars van Trump tegen te houden.

Toch ligt hij voorop in de peilingen voor de voorverkiezingen van vandaag, al moet hij genoeg afgevaardigden voor de partijconventie achter zich krijgen om helemaal buiten schot te zijn voor zijn concurrenten.

Die zijn nog maar met drie: de senatoren Ted Cruz (Texas) en Marco Rubio (Florida), en gouverneur John Kasich van Ohio.

Trump verzamelde volgens de website RealClearPolitics.com tot nu toe 329 afgevaardigden, tegen 231 voor zijn naaste belager, Cruz. Er zijn 1.237 afgevaardigden nodig om de nominatie in de wacht te slepen.

Aan Republikeinse kant zijn er in Kansas 40 afgevaardigden te winnen, in Kentucky 45, in Louisiana 47 en in Maine 23. De afgevaardigden worden telkens proportioneel toegewezen, en dus niet volgens het winner-takes-all principe, tijdens gesloten caucussen. In een gesloten caucus kunnen alleen geregistreerde kiezers van de partij in kwestie hun stem uitbrengen.

Clinton

Clinton heeft na Super Tuesday 1.066 afgevaardigden achter zich, zowat de helft die een Democraat nodig heeft voor de overwinning, Sanders verzamelde er 432.

Bij de Democraten staan er 59 kiesmannen op het spel in Louisiana, 30 in Nebraska, 37 in Kansas, en 30 in Maine. Daar zijn telkens de "supergedelegeerden" (partijbonzen die een kandidaat steunen) bijgeteld en het gaat telkens om gesloten voorverkiezingen.