25 vluchtelingen verdronken voor de Turkse kust

Voor de kust van Turkije zijn zeker 25 vluchtelingen verdronken nadat hun boot gekapseisd was. Dat heeft het Turkse persagentschap Anadolu gemeld. De Turkse kustwacht kon 15 drenkelingen redden.
Een jong meisje kon niet meer worden gered.

De boot was op weg naar Griekenland en vertrokken in Didim, een stadje tussen Izmir en Bodrum.

De Turkse kustwacht zette speedboten en helikopters in en kon 15 vluchtelingen levend uit het water halen. Daarnaast werden tot nu toe 25 lichamen geborgen. De nationaliteit van de vluchtelingen is niet bekendgemaakt.

In 2015 hebben een miljoen vluchtelingen Europa bereikt vanuit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. De meesten van hen kwamen via Turkije, dat grenst aan Syrië, Irak en Iran.

Dit jaar zijn er tot nu toe 135.000 vluchtelingen in Europa aangekomen, van wie er 126.000 via Turkije gekomen zijn. 418 vluchtelingen hebben de tocht niet overleefd, 321 van hen stierven op de zogenoemde oostelijke Middellandse Zee-route van Turkije naar Griekenland.

De Europese Unie heeft Turkije 3 miljard euro aangeboden om meer te doen om de vluchtelingen te laten afzien van de gevaarlijke reis. Morgen komt de Turkse premier Ahmet Davutoglu naar Brussel voor crisisoverleg met de Europese leiders over de vluchtelingen.