47 doden bij aanslag van IS in Iraakse stad Hilla

Bij een zelfmoordaanslag in de Iraakse stad Hilla, ten zuiden van Bagdad, zijn 47 doden gevallen. Er zijn ook zeker 70 gewonden. Dat heeft de Iraakse politie gemeld.
AFP or licensors

De aanslag gebeurde kort na de middag bij een controlepost aan de noordelijke grens om de stad Hilla binnen te mogen. Tientallen auto's stonden er aan te schuiven toen een tankwagen geladen met explosieven ontplofte.

De ravage was groot en er heerste ook chaos op de plaats van de aanslag. Daardoor werd er oorspronkelijk gezegd dat er minstens 60 doden waren, intussen is dat teruggebracht tot 47. Volgens een dokter van het ziekenhuis in Hilla zijn er onder de doden 20 leden van de ordediensten. Er vielen ook minstens 70 gewonden, van wie er elf zeer erg aan toe zijn. Het is de dodelijkste aanslag met een bomauto in Irak sinds begin dit jaar.

De extremistische terreurbeweging IS heeft de aanslag opgeëist in een mededeling op de website van het nieuwsagentschap Amaq, dat IS steunt.

Volgens experten zal IS meer en meer zijn toevlucht nemen tot zelfmoordaanslagen, nu hun zelfuitgeroepen "kalifaat" steeds meer terrein verliest. In de steden die nog onder controle staan van IS, lijken de interne spanningen toe te nemen en er is sprake van toenemende tekorten aan levensmiddelen. 

De voorbije maand zijn in Irak veel meer aanslagen gepleegd. Meer dan 100 mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

AFP or licensors

Hulpdiensten ruimen de ravage op na de aanslag.