"Oh God, hij heeft ons lied helemaal niet begrepen"

Ziet ze er niet geweldig uit in haar rozerode jurkje? 30 jaar geleden deed deze vraag Molly Ringwald schitteren in de tienerkomedie "Pretty in pink". De liefdesrelatie tussen de "arme" Andie en "rijke" Blane ging er als zoete koek in bij de bioscoopgangers en dat had ook zo zijn gevolgen voor de Britse postpunk/rockband The Psychedelic Furs. Zij leverden de titeltrack voor de film, al bleek al snel dat de tekst van het lied helemaal niets met de film te maken had.

Het was Ringwald zelf die het nummer "Pretty in pink", dat stond op het album "Talk talk talk", bij regisseur John Hughes introduceerde ("Hier moeten we echt iets meedoen"). Maar zijn inspiratie ging een andere weg op dan de broers Richard en Tim Butler, die aan de basis lagen van The Psychedelic Furs, in hun nummer bedoeld hadden, door cultuurwebsite The Quietus omschreven als "een wervelend opzwepend verhaal van groepsdwang, achterklap en seksuele kwetsbaarheid".

Tim: "Ik denk niet dat Hughes naar de tekst geluisterd heeft. Toen we de eerste ruwe beelden van de film te zien kregen, hadden we zoiets van: “Oh my God. Waarover denkt hij dat ons lied gaat?" (muziekwebsite ThatMag, juni 2013)

"De film had in ieder geval niets te maken met de inhoud van het lied." (The Quietus, oktober 2010)

Richard: "De titel was eigenlijk een metafoor van je helemaal naakt voelen. Het nummer gaat over een meisje dat met iedereen in bed duikt en daarom denkt dat ze gewild is, dat men haar graag ziet, dat ze slim en knap is. Maar achter haar rug wordt er heel wat geroddeld. Eigenlijk wordt ze alleen maar gebruikt. Erg sarcastisch allemaal. Maar John Hughes heeft de titel letterlijk geïnterpreteerd en de metafoor helemaal achterwege gelaten."

"Zij die de film gezien hadden en dachten dat het lied daarover ging, die hebben gewoonweg niet geluisterd naar het lied. Hun interpretatie was helemaal verkeerd." (Chicago Sun-Times, januari 2015)

Tim: "Het nummer was al populair vooraleer John Hughes het als inspiratie voor zijn film gebruikte. We hebben het wel moeten heropnemen, omdat men vond dat op het origineel het gitaarwerk ietwat vals klonk. Ik heb dat nooit begrepen, maar dat was de reden om het opnieuw te doen. Misschien dat het origineel te "gebald" was voor een soundtrack." (The Quietus)

"Ik wou dat we geen nieuwe versie van "Pretty in pink" gemaakt hadden. Het origineel is zo ruig en klinkt zoals we altijd al geklonken hebben." (Studer Community Institute, mei 2015)

"Alvorens het nummer een hit werd, hadden we al een vaste fanbase. Daarna kwamen vooral veel jonge meisjes naar onze optredens, waardoor een aantal fans van het eerste uur afhaakten."

Richard: "Ik weet niet of je kan zeggen of dat nummer een blok aan ons been geworden is. Er zullen er zijn die ons alleen associëren met dat nummer. Maar anders hadden ze ons misschien niet eens gekend." (The Quietus)

"Het enige wat ik me nog herinner van de film is dat er een roze jurk te zien was." (Colorado Springs Independent, juni 2010)

Volgens producer Steve Lillywhite bezorgde de nieuwe versie van "Pretty in pink" de bandleden alvast een goed inkomen. Het nummer blijft dan ook het visitekaartje van de groep:

lees ook