Afscheidsplechtigheid voor Hodei Diaz

In Antwerpen is zondag afscheid genomen van Hodei Egiluz Diaz, de Baskische jongeman die in 2013 verdween na een nachtje stappen en onlangs levenloos werd teruggevonden. Met muziek, poëzie en getuigenissen, maar ook met een dankwoord van de familie voor de Antwerpenaars werd hij herdacht.
Jonas Roosens
Een afbeelding van Hodei op de plechtigheid.

Hodei kwam als student naar België, maar werkte al een half jaar als informatica-ingenieur toen hij op 19 oktober 2013 spoorloos verdween na een nachtje stappen. Zijn levenloze lichaam werd op 12 februari van dit jaar in het Kattendijkdok teruggevonden, bij de bergingswerken van de gezonken Badboot.

De vondst betekende het einde van een jarenlange, intensieve zoektocht van zowel de ouders als tientallen sympathisanten, die met volgehouden inzet onder meer verdwijningsposters bleven ophangen.

Om alle Antwerpenaren de kans te geven om afscheid te nemen, werd zondag een afscheidsplechtigheid gehouden, in aanwezigheid van onder meer de ouders en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

200 aanwezigen

Naar schatting zo'n 200 mensen woonden de plechtigheid bij, familieleden, kennissen, maar ook sympathisanten die mee naar hem bleven zoeken. Ze konden luisteren naar Baskische muziek, een gedicht van de Antwerpse stadsdichter Stijn Vranken ter ere van Hodei en getuigenissen van onder andere vrienden, collega's en kennissen.

Hodei werd door naasten omschreven als een rustige, zeer aangename en oprechte jongeman, met heel wat interesses, voor onder meer literatuur, Belgische bieren, gezond eten, maar ook de linken met zijn thuisregio, het Baskenland werden onderstreept.

"Bedankt, Antwerpen. Jullie hebben talrijk en vrijwillig deelgenomen aan zoekacties. Jullie hebben ons energie, kracht, steun en genegenheid gegeven", zei Hodei's vader. Hij riep ook om blijvend hulp te bieden voor iedere persoon die vermist is.

Op het einde van de plechtigheid werden bloemen neergelegd. Ook werden meegebrachte, kleine plantjes uitgewisseld, als symbool voor de band tussen de Antwerpenaren en de Basken.

De ouders van Hodei zullen nu snel met hem terugkeren naar Galdakao, het Baskische stadje waar hij opgroeide. Op 10 maart wordt daar afscheid genomen.

Jonas Roosens

De vader en moeder van Hodei zetten een plantje neer bij zijn portret.