Groen: "Turkije beantwoordt niet langer aan EU-toetredingscriteria"

Met het optreden tegen de krant Zaman voldoet Turkije de facto niet langer aan de basisvoorwaarden voor het houden van gesprekken over een mogelijke toetreding tot de Europese Unie. Dat zeggen het groene Kamerlid Wouter De Vriendt en Europees parlementslid Bart Staes. "België en de Europese Unie moeten dit krachtig veroordelen en agenderen op de EU-Turkijetop van 7 maart".
AFP or licensors

De Turkse krant Zaman is door het regime onder curatele geplaatst. Het optreden van de Turkse politie tegen de vrijheid van media en de diversiteit van meningen, is niet verenigbaar met de grondrechten van de EU en in tegenspraak met de geest van het onderhandelingsproces tussen de EU en Turkije, stellen De Vriendt en Staes. De EU kan dit volgens hen niet zomaar laten gebeuren. "De EU-vertegenwoordigers moeten Turkije duidelijk maken dat deze gang van zaken een directe invloed heeft op de toetredingsgesprekken".

Ze benadrukken dat hun partij voorstander is van een deal tussen Turkije en Europa over de Syrische vluchtelingen. "Maar op de EU-Turkije top kan deze aanval niet zomaar worden genegeerd", aldus nog Staes en De Vriendt.