Inwoners Benin kiezen een nieuwe president

In het kleine West-Afrikaanse land Benin wordt vandaag een nieuwe president gekozen. De huidige president Thomas Boni Yayi heeft zich aan twee ambtstermijnen gehouden. Daarmee is hij een uitzondering in Afrika.
AFP or licensors

Zijn ambtsgenoten in Burundi, Rwanda en Congo hebben aan de grondwet gemorreld om langer aan de macht te kunnen blijven.

In de kiesstrijd doen 33 kandidaten mee. Bij de favorieten staat de premier, Lionel Zinsou (foto in tekst), op kop. De Frans-Beninse Zinsou, een voormalige economist en investeringsbankier, wordt gesteund door de president. Ook Adrien Houngbedji, de burgemeester van de grootste stad van Benin Cotonou, en zakenman Patrice Talon zijn in de running om president te worden.

Vandaag is het de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De 7.905 stembureaus sluiten om 16 uur plaatselijke tijd. De eerste resultaten worden binnen 3 dagen verwacht.

Benin produceert katoen, maar de economische situatie is er slecht, net als in buurland Nigeria. De ruim 4,7 miljoen kiezers zijn op zoek naar een president die jobs kan creëren, de corruptie kan bestrijden en het onderwijs kan verbeteren.

AFP or licensors
AFP or licensors