Iraanse miljardair Babak Zanjani ter dood veroordeeld

De Iraanse miljardair Babak Zanjani is ter dood veroordeeld. De 41-jarige zakenman stond terecht voor verduistering. Een rechtbank veroordeelde hem uiteindelijk voor corruptie, waar in Iran de doodstraf op staat. Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse justitie gezegd tegen de staatstelevisie.

Zanjani werd in december 2013 opgepakt. Toen liet het gerecht weten dat de zakenman geld "van bepaalde organen" had gekregen "dat hij niet had terugbetaald". Hij zou in totaal 2,8 miljard dollar van de Iraanse staat in eigen zak hebben gestoken. Dat geld zou afkomstig zijn van verkochte olie.

De zakenman is nu samen met twee medeplichtigen veroordeeld tot de doodstraf. De islamitische rechtbank beschuldigt de mannen van "de verspreiding van corruptie" op aarde, een belangrijke overtreding. Ze zouden het verduisterde geld ook moeten terugbetalen, bovenop een boete, die een kwart bedraagt van het witgewassen geld. Het drietal kan nog in beroep gaan tegen die straf.

Ondanks zijn veroordeling heeft Zanjani een prominente rol gespeeld in het dossier van de Iraanse oliesancties. Hij heeft met man en macht boetes voor het Iraanse regime weten te vermijden.

Zanjani, die een geschat vermogen van 10 miljard dollar heeft, is een invloedrijke zakenman. Hij bezit verschillende bedrijven, waaronder een luchtvaartmaatschappij. Zanjani wist jarenlang via een complex netwerk aan bedrijven interessante oliedeals te verzilveren.