Minder assistentiebudgetten toegekend in 2015

In 2015 zijn er 311 persoonlijke assistentiebudgetten (PAB's) toegekend aan personen met een handicap. Dat zijn er iets minder dan de 325 in 2014. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Volgens Van den Brandt blijven het, gezien de lange wachtrij voor een PAB, "druppels op een hete plaat".
VALLANCIEN / BSIP

Met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) kan iemand met een handicap zelf een persoonlijk assistent inhuren. Op die manier kan een persoon met een handicap thuis blijven wonen en werken. De vraag naar een PAB is altijd groter geweest dan het aanbod. Er zijn dan ook lange wachtlijsten.

In 2014 (de laatst bekende cijfers) was het aantal "wachtende" zorgvragers met 6,8 procent gestegen van 2.667 naar 2.848. In datzelfde jaar werden er 325 PAB's toegekend.

Uit cijfers die Groen-politica Elke Van den Brandt heeft opgevraagd bij welzijnsminister Jo Vandeurzen blijkt dat er het afgelopen jaar iets minder, namelijk 311 PAB's, zijn toegekend. Veel te weinig, vindt Van den Brandt. "311 mensen per jaar terwijl er bijna 10 keer zoveel mensen vragende partij zijn, dat zijn druppels op een hete plaat", zegt Van de Brandt.

"Belangrijke systeemshift"

Minister Vandeurzen erkent dat er een stijgende vraag is naar PAB's. Die evolutie was volgens de CD&V-minister ook te verwachten omdat steeds meer mensen zelf de regie voor hun zorg in handen willen nemen. Daarom is de huidige omschakeling naar persoonsvolgende financiering (PVF) zo'n "essentiële systeemshift".

"Dit is een ongeziene en ingrijpende transitie die in internationale context uniek is", klinkt het. De CD&aV-minister wijst er ook op dat de regering deze legislatuur 330 miljoen euro extra wil investeren in de zorg en ondersteuning van personen met een beperking.

Van den Brandt neemt geen genoegen met die uitleg. "Vandeurzen schermt steeds met transitie, maar daar hebben mensen die op dit moment zorg nodig hebben geen boodschap aan", reageert Van den Brandt. "Aan dit tempo komt Vandeurzen er niet. Er komen ieder jaar meer mensen op de wachtlijst."