Nieuwe kans voor "te dikke matrozen" in de VS

De Amerikaanse zeemacht heeft zijn vereisten voor het vetpercentage in het lichaam aangepast omdat te veel matrozen herhaaldelijk niet slaagden voor de test. "We hebben al te veel getalenteerde matrozen moeten laten gaan door obesitas", luidt het.

De zeemacht heeft de limieten voor het vetpercentage aangepast. Voor mannen tussen 17 en 39 jaar geldt nu een maximum van 26 procent (tegenover 22 procent voordien), voor vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep bedraagt het maximum nu 36 procent (tegenover 33 procent).

Ongeveer 34.000 militairen bij de zeemacht, zowat 10 procent van het personeelsbestand, faalden sinds 2011 minstens 1 keer bij de fysieke testen, meestal door een te hoog percentage lichaamsvet. Wie niet slaagt, krijgt in principe twee herkansingen, maar als hij of zij nadien nog boven de limiet zit, wordt hij of zij buitengezet. In 2011 werden om die reden 694 militairen ontslagen, in 2014 1.536. Een spectaculaire stijging dus.

"We moeten meer mensen uit de marine ontslaan omdat hun vetpercentage te hoog is, dan vanwege druggebruik", zegt Ray Mabus, die aan het hoofd van de Amerikaanse zeemacht staat. De nieuwe limieten weerspiegelen volgens hem veel beter de realiteit. "Mensen zijn groter dan vroeger, zonder daarom noodzakelijkerwijs ook dikker te zijn. We mogen dit niet bekijken als het verlagen van onze normen."

Bovendien leidden de niet-aangepaste limieten ook tot andere problemen, zegt Mabus. Volgens plastische chirurgen in de buurt van militaire bases kiezen militairen steeds vaker voor liposuctie of gevaarlijke dieetpillen, omdat ze niet ontslagen willen worden.

Omdat de regels zijn veranderd, mag iedereen die al drie keer is gezakt, nog een keer meedoen aan de test.

Het vetpercentage wordt bepaald door te meten bij de nek en rond het middel. Een methode die niet door alle experten en zelfs niet door alle componenten binnen het Amerikaanse leger aanvaard en gebruikt wordt. De luchtmacht kijkt bijvoorbeeld naar de Body Mass Index (BMI), die grootte en lengte tegenover elkaar plaatst.

"Twee derde kan niet voldoen aan eisen van het leger"

Het Amerikaanse leger is al lang op zoek naar manieren om meer mensen in dienst te kunnen nemen én te kunnen houden, nu het meer en meer inzet op digitale oorlogsvoering. Bovendien wordt het geconfronteerd met een aantrekkende economie, waardoor jongeren minder geneigd zijn de stap naar het leger te zetten.

Volgens een studie van het Pentagon in 2014 zou twee derde van de Amerikanen niet kunnen voldoen aan de eisen van het leger. Een gevolg van gezondheidsproblemen, obesitas en het vroegtijdig afhaken op school zonder diploma. En dat terwijl er in de moderne oorlogsvoering heel wat functies zijn waarvoor het niet uitmaakt hoeveel een militair precies weegt. Het besturen van drones, bijvoorbeeld.