Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt overleden

De Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt is in Wenen op 86-jarige leeftijd overleden. Harnoncourt bracht de barokmuziek, de klassieke muziek uit de 17e en 18e eeuw, weer onder de aandacht. Maar hij bracht ook recentere muziek en dirigeerde in alle grote concertzalen.

De musicus werd in 1929 in Berlijn geboren en gold als de "paus van de nieuwe barok". Hij verzette in de na-oorlogse jaren bakens, als een van de pioniers van de zogenoemde historische uitvoering. Harnoncourt voerde dus muziek uit op authentieke oude instrumenten of replica's mét respect voor de historische manier van spelen.

Harnoncourt deed geregeld ook gastoptredens met de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Chamber Orchestra of Europe.

Hij leidde operaproducties in La Scala in Milaan, de Opera van Zürich en de Weense Staatsopera, en gaf les aan het Mozarteum in Salzburg. In december kondigde hij het einde van zijn actieve loopbaan aan wegens gezondheidsproblemen.

Klarapresentator Mark Janssens omschrijft Harnoncourt als een man die naar de waarheid zocht. "Nikolaus Harnoncourt is als een grootvader die je op schoot neemt en naar muziek leert luisteren. Waarheid was zijn credo. Harnconcourt ging in de partituur op zoek naar het hoe en waarom van een compositie. Niets was volgens Harnoncourt zonder reden. Daarom streefde hij ook een eigenzinnige authenticiteit in de muziek na."