Pegida-betoging in Zeebrugge tegen vluchtelingenbeleid

In barre weersomstandigheden heeft in Zeebrugge een 150-tal leden van de anti-islambeweging Pegida actiegevoerd tegen het vluchtelingenbeleid in ons land. Er waren ook tegenbetogers van de burgerbeweging Hart boven Hard, maar beide manifestaties vonden plaats in verschillende wijken en werden door de politie ver uit elkaar gehouden. Alles is rustig verlopen.

De Pegida-betogers vrezen dat de kust en het kusttoerisme onder druk zal komen te staan nu het tentenkamp in Calais ontruimd wordt. Ook Vlaams Belanger Filip Dewinter stapte mee op. "Wij staan hier vandaag om de havenbedrijven te steunen die door de criminaliteit van de illegalen dreigen te gaan lopen uit onze haven", zei Kristof De Smet van Pegida. "We staan hier om onze vrouwen en onze dochters te steunen, die -wanneer het beter weer wordt- toch rustig op de stranden willen liggen. In Keulen hebben we gezien tot wat die vreemdelingen, die nepvluchtelingen eigenlijk, kunnen leiden. De horeca kan er ook onder lijden, wij staan hier om hen te steunen."

De betoging van Pegida, die plaatsvond in de Strandwijk, ging onder meer langs de Stella Mariskerk waar de pastoor dagelijks een tiental vluchtelingen opvangt die de oversteek naar Groot-Brittannië willen wagen.

"Werk maken van humanitaire aanpak"

Een paar kilometer verderop, in Zeebrugge-Dorp, was er een tegenmanifestatie van Hart boven Hard, met ook een ruime delegatie van ABVV en SP.A. "We roepen de burgemeester (Renaat Landuyt), de gouverneur (Carl Decaluwé) en de minister van Binnenlandse Zaken (Jan Jambon) op om een dialoog te beginnen met de mensen ter plekke die humanitaire hulp bieden", zei Karl Duc van Hart boven Hard. "Je kunt dit probleem niet alleen oplossen door mensen over de grens terug naar Frankrijk te duwen, je kunt dit niet alleen oplossen met politie. Je moet ook werk maken van een humanitaire aanpak van de problemen."

"In Zeebrugge worden altijd mensen zonder papieren onderschept"

Berichten dat vluchtelingen vanochtend actief opgespoord werden om een confrontatie met de betogers te vermijden, ontkende burgemeester Renaat Landuyt vanmiddag in het VTM Nieuws. "Minstens 30 politiemensen hebben vanochtend het circuit bepaald en gekeken of er geen mogelijke conflicten kunnen ontstaan", zei Landuyt. "De politie gaat nooit gericht op zoek naar vluchtelingen. In Zeebrugge worden altijd mensen zonder papieren onderschept. Dat is nu al maanden dezelfde werkwijze, ook in het weekend."