Rutte en Merkel praten met Turkse premier Davutoglu

De Nederlandse premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben gisteravond al met de Turkse premier Ahmet Davutoglu samengezeten in Brussel. In de Turkse ambassade hebben ze de top van vanmiddag voorbereid, waarop de Europese Unie en Turkije over de vluchtelingenproblematiek zullen spreken. Nederland is momenteel voorzitter van de EU.
Merkel, Davutoglu (midden) en Rutte in de Turkse ambassade.

Het gesprek startte rond 21 uur en duurde naar verluidt tot even na 3 uur. De drie politici hebben het gehad over het actieplan dat de EU en Turkije hebben afgesproken om de migrantenstroom naar Griekenland te beperken, evenals de visie van Turkije op het terugnemen van migranten die geen recht hebben op internationale bescherming.

Wat er precies is besproken op het overleg is niet bekendgemaakt. Rutte had afgelopen week al contact met Merkel over de vluchtelingencrisis, en ook met de premiers van Griekenland, Italië en Tsjechië. Daarnaast had hij gesprekken met EU-president Donald Tusk, die afgelopen week van Oostenrijk via een aantal landen langs de westelijke Balkanroute naar Turkije reisde.

Tusk zei daarna dat hij voor het eerst eensgezindheid in Europa begint te zien over een gezamenlijke bestrijding van de migratiecrisis. Het stoppen van het "doorwuiven" van migranten in combinatie met een goede uitvoering van het actieplan, kan de stroom vluchtelingen fors beperken, denkt Tusk, die de top van morgen voorzit.

Om 12.30 uur vanmiddag begint de eigenlijke top tussen Turkije en de EU. Het is de bedoeling om dan concrete afspraken te maken om de vluchtelingencrisis gezamenlijk aan te pakken.