Ted Cruz en Bernie Sanders winnen elk in twee staten

De Republikein Ted Cruz en de Democraat Bernie Sanders hebben elk in twee Amerikaanse staten de voorverkiezingen gewonnen. Maar topfavorieten Donald Trump bij de Republikeinen en Hillary Clinton bij de Democraten, behaalden wel de overwinning in de belangrijkste staat Louisiana. Inzake afgevaardigden zijn zij nog steeds de winnaar.

Er werd op "Super Saturday" gestemd in vijf Amerikaanse staten: in Kansas en Louisiana hielden zowel de Democraten als de Republikeinen primaries. Daarnaast stemden de Republikeinen ook in Kentucky en Maine, de Democraten organiseerden caucussen in Nebraska.

De Democraat Bernie Sanders behaalde twee cruciale overwinningen: in Kansas en in Nebraska (55 procent op basis van voorlopige resultaten). Hij bezat na "Super Tuesday" slechts de helft van het aantal afgevaardigden van zijn rivale Hillary Clinton en om in de race te blijven was het dus belangrijk dat hij wat extra stemmen binnenhaalde. Dat lukte, al heeft Clinton wel de erg belangrijke staat Louisiana binnengehaald. Ze won er, op basis van voorlopige resultaten, met 70 procent. In Louisiana staan er 59 afgevaardigden op het spel, waarmee ze haar opgebouwde voorsprong van "Super Tuesday" dus nog vergroot.

Hetzelfde beeld bij de Republikeinen, al doet Ted Cruz een betere deal. De nummer twee won in Kansas en in Maine immers met een ruime voorsprong op Donald Trump. Die zou dan weer winnen in Louisiana, waar er de meeste vertegenwoordigers op het spel staan, maar het ziet er naar uit dat het een nipte overwinning wordt op Cruz. Tot slot is het ook in Kentucky nog een nek-aan-nekrace tussen Trump en Cruz. Die laatste doet dus een goede zaak en zijn achterstand inzake afgevaardigden was ook al minder groot dan in het Democratische kamp.

Grote verliezer is (opnieuw) Marco Rubio. De Republikeinse senator van Florida strandde in het beste geval op een derde plaats, op ruime afstand van de eerste twee. In Maine haalde hij zelfs maar de vierde plaats, na John Kasich. Rubio is de favoriet van het partij-establishment, maar lijkt bezig aan een verloren strijd.