Uitzonderlijke bloemenpracht geeft Death Valley extra kleur

Death Valley, in de Amerikaanse staat Californië, staat in bloei en dat is zeer uitzonderlijk. Normaal groeit er op de woestijnbodem op een van de warmste plekken op aarde zo goed als niets. Door enkele grote stormen in oktober was er echter voldoende water om miljoenen zaadjes van wilde bloemen te doen ontkiemen. De bloemenpracht lokt extra veel toeristen naar de streek.

Er bloeien meer dan 20 soorten gele, paarse en witte wilde bloemen. Opvallend is de desert gold, een grote gele bloem die op een madeliefje lijkt. Ook de paarse phacelia (ook wel bijenbrood of bijenvriend genoemd) is op veel plaatsen te zien net als verschillende types van de woestijnsleutelbloem.

De overvloedige aanwezigheid van bloemen in het gebied is zeer uitzonderlijk en komt ongeveer 1 keer om de 10 jaar voor. De vorige keer was dat in 2005, de keer daarvoor in 1998.

Sommige jaren valt er in het gebied geen druppel regen, maar in oktober vorig jaar werd Death Valley gul bediend met drie stormen op korte tijd. Veel zaadjes van bloemen die mogelijk vele jaren in de bodem hebben liggen wachten, zijn daardoor ontkiemd.

De mooiste bloementapijten zijn te zien in het zuidelijke gebied van Death Valley National Park, langs Badwater Road, ten zuiden van Furnace Creek. De bloemenzee verplaatst zich langzaam naar het noorden. Het spektakel blijft echter niet duren. Wanneer de temperatuur de komende weken stijgt, zullen de bloemen verwelken.

AFP or licensors
AFP or licensors