Vader van de e-mail is overleden

Internetpionier Raymond Tomlinson (74), de geestelijke vader van de e-mail en het apenstaartje, is overleden. Dat meldt technologiewebsite TechRepublic. Vermoedelijk is de Amerikaanse programmeur gisteren gestorven aan een hartaanval.

Tomlinson is een van de absolute internetpioniers. In 1971 slaagde hij er als eerste in om een tekstbericht van de ene naar de andere computer te sturen. Dat lukte via ARPANET, de voorloper van ons huidige internet.

De Amerikaanse ingenieur ontwikkelde de software om berichten, die we vandaag kennen als e-mails, te versturen. Volgens Tomlinson had zijn eerste e-mail geen enkele betekenis. "Het moet iets met QWERTY in geweest zijn, enkel gericht aan mezelf, als test", vertelt hij daar zelf over.

Nog belangrijker is dat Tomlinson het apenstaartje (@) de functie heeft gegeven die we vandaag kennen in e-mailadressen. Het teken duidt al jarenlang de geadresseerde van een bericht aan, en wordt ook op sociaalnetwerksite Twitter op die manier gebruikt.

Tomlinson ontwikkelde ook het standaarduitzicht van een mailvenster, met de verschillende tekstvakken voor het onderwerp, de tekst en de geadresseerde. Voor zijn pionierswerk in de ontwikkeling van de eerste e-mailstandaarden werd hij in 2012 opgenomen in de "Internet hall of fame" van de Internet Society.