Voorverkiezingen worden tweestrijd tussen Trump en Cruz

Bij nieuwe voorverkiezingen in de Verenigde Staten hebben Donald Trump (Louisiana en Kentucky) en Ted Cruz (Kansas en Maine) elk twee staten gewonnen in de race om de presidentsnominatie bij de Republikeinen. Bij de Democraten won Bernie Sanders twee staten (Kansas en Nebraska), Hillary Clinton slechts een, maar wel de belangrijkste (Louisiana), waar het grootste aantal afgevaardigden te verdienen was.

De strijd om de presidentsnominatie was gisteren aan een nieuwe etappe toe, met voorverkiezingen voor Republikeinen en Democraten in Kansas en Louisiana. De Republikeinen hielden ook voorverkiezingen in Kentucky en Maine, de Democraten in Nebraska. De Amerikaanse media maakten her en der gewag van een "Super Saturday".

Het waren de eerste voorverkiezingen sinds "Super Tuesday", waar Donald Trump (Republikeinen) en Hillary Clinton (Democraten) als best scorende kandidaten voor hun partij naar voren kwamen. Hun voornaamste uitdagers Ted Cruz (Republikeinen) en Bernie Sanders (Democraten) wonnen gisteren elk wel twee staten, maar Trump en Clinton pakten wel de staat Louisiana, waar de meeste "delegates" (afgevaardigden) te verdienen waren met het oog op de partijconventies deze zomer. Inzake afgevaardigden zijn en blijven zij de koplopers.

Donald Trump: "Ik wil one on one met Ted"

De fel omstreden Donald Trump haalde de overwinning binnen in de staten Kentucky en Louisiana, al was het verschil met de tweede, de ultraconservatieve Ted Cruz, niet zo groot. Cruz zelf pakte Kansas en Maine, wél met een ruime voorsprong op Trump. Marco Rubio, de kandidaat van het partij-establishment, stelde teleur. Hij strandde telkens op een ruime afstand van de eerste twee, op een derde of zelfs een vierde plaats, nog na John Kasich.

Donald Trump liet in zijn overwinningsspeech verstaan dat hij het nu graag alleen opneemt tegen Ted Cruz. "Ik wil een one on one met Ted", zei hij in Florida. Marco Rubio gooit volgens hem dus maar beter de handdoek in de ring. "Hij had een erg slechte nacht en persoonlijk zou ik hem zeggen om uit de race te stappen. Ik denk dat het tijd wordt. Je moet kunnen winnen". Ook John Kasich krijgt die boodschap. Ted Cruz herhaalde zijn mantra dat een verdeeld deelnemersveld in de kaart speelt van Trump.

Rubio (Florida) en Kasich (Ohio) hebben tot nu toe nog niet gereageerd. In hun beider staten moeten de voorverkiezingen nog plaatsvinden, op 15 maart.

Hillary Clinton: "Beter dan de Republikeinen op hun beste dag"

Bernie Sanders behaalde twee voor hem belangrijke overwinningen in Kansas en Nebraska. Hij bezat na "Super Tuesday" slechts de helft van het aantal afgevaardigden van zijn rivale Hillary Clinton en om in de race te blijven was het dus van tel dat hij extra stemmen binnenhaalde. Dat lukte, al heeft Clinton wel de erg belangrijke staat Louisiana binnengehaald. Daar stonden 59 afgevaardigden op het spel, zowat evenveel als in Kansas en Nebraska samen.

Hillary Clinton was in de wolken met het resultaat. "Wie ook de Democratische nominee wordt, ik twijfel er niet aan dat we oneindig veel beter zullen zijn dan de Republikeinen op hun beste dag."

Sanders haalde dan weer zwaar uit naar Clinton. Hij hekelde haar toespraken die ze tegen betaling gaf. "Ze kreeg 225.000 dollar per toespraak. Deze toespraken waren achter gesloten deuren. Dat moeten wel fantastische toespraken geweest zijn", zei Sanders. Tegelijk toonde hij zich strijdvaardig: "De resultaten in Nebraska en Kansas zetten ons op het pad richting overwinning."

Wie won waar bij de Republikeinen? (Cijfers AP)

 • Kansas
  Ted Cruz: 48,2%
  Donald Trump: 23,3%
  Marco Rubio: 16,7%
  John Kasich: 10,7%
 • Kentucky
  Donald Trump: 35,9%
  Ted Cruz: 31,6%
  Marco Rubio: 16,4%
  John Kasich: 14,4%
 • Louisiana
  Donald Trump: 41,4%
  Ted Cruz: 37,8%
  Marco Rubio: 11,2%
  John Kasich: 6,4%
 • Maine
  Ted Cruz: 45,9%
  Donald Trump: 32,6%
  John Kasich: 12,2%
  Marco Rubio: 8,0%

Wie won waar bij de Democraten? (Cijfers AP)

 • Kansas
  Bernie Sanders: 67,7%
  Hillary Clinton: 32,3%
 • Louisiana
  Hillary Clinton: 71,1%
  Bernie Sanders: 23,2%
 • Nebraska
  Bernie Sanders: 56,4%
  Hillary Clinton: 43,6%