Zuid-Korea en VS starten militaire oefening tegen Noord-Korea

Bondgenoten Zuid-Korea en de VS beginnen volgende week met de grootste militaire oefening in hun geschiedenis. Beide landen gaan onder meer Noord-Koreaanse massavernietigingswapens proberen uit te schakelen. In totaal zullen ruim 315.000 militairen bij de oefening betrokken zijn.
AFP or licensors
Een Amerikaans vliegtuig komt aan op de legerbasis nabij Seoul

Zuid-Korea en de VS hopen met hun machtsontplooiing Noord-Korea te ontmoedigen in hun militaire provocaties. Dat heeft een Zuid-Koreaanse legerfunctionaris gemeld aan persbureau Yonhap. Volgens diezelfde legerleider zijn ruim 300.000 Koreanen en 15.000 Amerikanen bij de actie betrokken.

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de voorbije maanden opnieuw opgelopen. Vrijdag liet Noord-Korea nog weten dat er raketten werden opgesteld. Leider Kim Jong-un verspreidde via zijn staatspersbureau de boodschap dat zijn land "ten allen tijde klaar is om kernkoppen af te vuren". De VS, staatsvijand nummer één van Noord-Korea, wil nu actie ondernemen tegen die stoere beweringen.

Eerder deze week heeft de Veiligheidsraad van de VN, op vraag van de VS, de economische sancties tegen Noord-Korea verscherpt. Die maatregel is een reactie op de Noord-Koreaanse proeven met ondergrondse kernbommen in januari. In februari lanceerde het land een langeafstandsraket die op termijn in staat zou moeten zijn om de VS te bereiken.

Noord-Korea noemt de verscherping van de sancties een "criminele daad".  Het land lijkt voorlopig niet van plan om zijn nucleaire plannen op te bergen. Internationaal gezien staat Noord-Korea nog steeds vrij geïsoleerd. Het is van 2009 geleden dat de internationale gemeenschap officiële gesprekken met het regime heeft aangeknoopt.