150 miljoen kijkers voor Arabische "The voice kids"

De voorbije weken was de Arabische wereld in de ban van het eerste seizoen van "The voice kids". De oorlog in Syrië en Irak was daarbij nooit ver weg, want de helft van de kinderen in de finale van de talentenjacht waren vluchtelingen. De overwinning was uiteindelijk voor een meisje uit Libanon. 150 miljoen mensen keken naar de finale op televisie.
Winnares Lynn El Hayek en haar coach.

"The voice kids" werd de voorbije weken uitgezonden door de Arabische satellietzender MBC (Middle East Broadcasting Center), die zijn hoofdkwartier heeft in Dubai. Het concept is hetzelfde als op VTM bij ons. Kinderen tussen de 7 en de 14 jaar doen auditie en de coaches, drie grote sterren uit de Arabische wereld, draaien zich om als ze de kandidaat in hun team willen.

De audities leverden meteen enkele filmpjes op die tientallen miljoenen keren bekeken werden op internet. Zo was er het hartverscheurende optreden van Ghina Bou Hemdan, een 9-jarig meisje uit Aleppo, in Syrië, dat in tranen uitbrak tijdens een lied over vrede. De Libanese zangeres Nancy Ajram stapt uit haar rode stoel om mee te zingen met het meisje.

VIDEO: Syrisch meisje breekt in tranen uit tijdens lied over vrede:

Het grootste aantal onlinekijkers was er voor het auditiefilmpje van Mirna Hana, een 11-jarig christelijk meisje uit Irak. Haar familie sloeg 8 maand geleden op de vlucht voor de terreurgroep IS en kwam in Libanon terecht. Tijdens haar auditie maakt ze indruk door feilloos  verschillende liedjes in het Arabisch en het Engels te zingen, waaronder "Frozen"-hit "Let it go" (op het einde van de video).

VIDEO: Iraakse kandidate maakt indruk met "Let it go":

De Iraakse Mirna Hana schopte het na haar uitstekende auditie tot in de finale, die afgelopen weekend werd uitgezonden vanuit Beiroet, in Libanon. Ze nam het op tegen twee kandidaten uit Libanon, twee uit Syrië en eentje uit Egypte. Volgens de presentatoren zaten zo'n 150 miljoen mensen thuis voor de televisie. Zij stemden het meest voor Lynn Al Hayek, een 12-jarig meisje dat geboren en getogen is in Libanon.

VIDEO: Het finaleoptreden van de Libanese winnares:

De winnares krijgt een studiebeurs ter waarde van ruim 60.000 euro en de kans om een single op te nemen. Haar coach, de Iraakse superstar Kazem "The Caesar" Al Saher, was na afloop lovend over haar stem, maar ook over het programma op zich. Dat laat een andere kant zien van de Arabische wereld, zegt hij.

"We hebben veel doden, veel kogels, veel oorlog. Maar we hebben ook altijd talenten die naar voren komen en mooie dingen laten zien. We hebben aan heel de wereld laten zien dat er een andere, mooie kant is aan de Arabische wereld."

"Er zit veel hoop in deze show. Dat zal de kinderen van deze regio inspireren en zij zijn onze toekomst", besluit zijn collega-coach, de Egyptische ster Tamer Hosny,

Meest gelezen