Wat als... de overstroming van de eeuw Parijs treft?

President François Hollande in het Elysée tot aan zijn knieën in het water, een meter water in het Louvre, het centrum van de Franse hoofdstad afgesneden van de buitenwereld... U kunt het zich maar moeilijk voorstellen, en toch is dat een scenario waar ze in Parijs rekening mee houden. De komende twee weken houdt de stad een grote rampenoefening waarbij "de vloed van de eeuw" wordt gesimuleerd. Eén ding is al duidelijk: de gevolgen zouden rampzalig zijn.

Het scenario begint deze morgen: het waterpeil van de Seine stijgt met 50 centimeter. Dat gaat de komende dagen door, tot een niveau van acht meter.

Vanaf dag drie wordt een crisiscel geïnstalleerd. De situatie begint op dat moment namelijk dramatisch te worden: ratten vluchten weg uit de Parijse onderwereld, het verkeer loopt helemaal vast, ziekenhuizen zijn amper bereikbaar, het centrum van de Franse hoofdstad is overspoeld door 1 meter water.

Uiteindelijk zullen de woningen van 800.000 mensen blank staan, het leven van 4 miljoen anderen zal er sterk onder lijden. Honderdduizenden bedrijven zijn met sluiting en faillissement bedreigd, de schade loopt op tot 40 miljard euro.

Eens in de honderd jaar

Ondenkbaar is het scenario niet, want er is jaarlijks één kans op de 100 dat de Seine op die dramatische manier buiten haar oevers treedt.

De komende twee weken gaan de autoriteiten in Parijs dan ook oefenen hoe ze moeten reageren. 87 instellingen, 900 reddingswerkers, 150 politieagenten, 40 reddingswagens en 4 helikopters. Dat is het dispositief dat wordt ingezet. Ook ploegen uit België, Spanje, Italië en Tsjechië zijn afgevaardigd om deel te nemen aan de grootschalige oefening.

Er komen fictieve nieuwsuitzendingen op de radio, rusthuizen zullen worden geëvacueerd en ook de evacuatieplannen van de meesterwerken uit de Parijse musea zullen getest worden. Op het hoogtepunt - volgend weekend - zal het grote publiek extra geïnformeerd worden.

"Deze oefening laat ons toe aan de mensen uit te leggen dat er een grote kans is dat zoiets ooit zal gebeuren. We bereiden ons daar dus beter collectief op voor", aldus de bevoegde prefect.

1910

In 1910 werd Parijs al eens getroffen door zo'n zware overstroming, na zware regenval, sneeuw en dooi.

Het grootste deel van de stad en de omliggende vallei stonden toen blank, bijna twee maanden lang: de Seine bereikte eind januari zijn hoogste punt op 8,62 meter, maar nog tot begin maart van dat jaar stond het centrum van Parijs deels onder water. 

De overstroming van 1910 veroorzaakte niet per se veel dodelijke slachtoffers, maar het maakte het leven van de Parijzenaars bijzonder moeilijk. Parlementsleden moesten bijvoorbeeld per bootje roeien naar de Assemblée.

De schade werd toen geraamd om 400 miljoen goudfranken, omgerekend ruim 1,6 miljard euro. Parijs en omgeving zijn heden ten dage echter veel meer volgebouwd dan toen. De gevolgen van zo'n overstroming zouden nu dan ook een pak dramatischer zijn.

Meest gelezen