3,1 miljard: zo groot is het gat in de begroting

Volgens een ontwerprapport van het Monitoringcomité is er een tekort van iets meer dan 3 miljard euro, 1 miljard meer dan vanmorgen was uitgelekt. Daarbovenop zijn er nog de uitgaven voor asiel, een bedrag van 650 miljoen euro. Naargelang van het scenario waarvoor de regering kiest, zal ze bij de begrotingscontrole een inspanning van 2 of van 3,1 miljard moeten doen.
Kopzorgen voor de ministers Sophie Wilmès en Johan Van Overtveldt

De federale regering staat voor een nieuwe tussentijdse begrotingscontrole en die belooft allesbehalve makkelijk te worden. Volgens het Monitoringcomité zit er een gat van 3,1 miljard euro in de begroting, nog 1 miljard meer dus dan De Tijd vanmorgen had gemeld.

De regering zal dus minstens dat bedrag bij elkaar moeten zoeken als ze wil voldoen aan de doelstelling die Europa oplegt. Maar in die 3,1 miljard zijn de uitgaven voor asiel nog niet meegerekend, een bedrag van 650 miljoen euro. De regering hoopt dat die door Europa als een eenmalige uitgave gezien worden.

Vorige week raakte al bekend dat er sprake was van een tekort van 2 miljard euro, vooral door tegenvallende belastinginkomsten.

Let wel: de regering zal 3,1 miljard moeten zien te vinden als ze tegen 2018 de begroting in evenwicht wil krijgen. Maar er is ook een ander scenario mogelijk: "slechts" 2 miljard extra zoeken, op voorwaarde dat de begroting per jaar 0,6 miljard verbetert. Dat scenario is volgens Europa ook mogelijk. "Het ziet er inderdaad naar uit dat het in elk geval over een minimale inspanning in de grootte-orde van 2 miljard zal gaan", beaamt Van Overtveldt. "Voorlopig blijft de doelstelling een structureel evenwicht in 2018."

Hoe dan ook: de federale regering staat de komende weken voor een loodzware opdracht bij de begrotingscontrole. Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) hebben nog heel wat cijferwerk te doen.

Meest gelezen