"De aanpak van "ieder voor zich" heeft Europa in chanteerbare situatie gebracht"

"Europa moet met zijn eigen lidstaten terug op één lijn staan, pas dan kan Europa aan Turkije meer eisen stellen." Dat heeft de voorzitster van Groen, Meyrem Almaci, in "Terzake" gezegd naar aanleiding van het principeakkoord dat gisteren werd bereikt met Turkije. "De aanpak van "ieder voor zich" heeft Europa in een chanteerbare positie gebracht."

Europa en Turkije hebben op de top over de vluchtelingencrisis in Brussel een principeakkoord bereikt. Een definitief akkoord lijkt dus binnen handbereik. Het principeakkoord lokt echter heel wat kritiek uit. Want kan je een betrouwbaar akkoord sluiten met Turkije en als Europa dat doet, veegt het dan de democratische principes van vrije meningsuiting onder de mat? Vragen die in "Terzake" aan Dirk Rochtus, docent Internationale Politiek (KU Leuven) en aan Groen-voorzitster Meyrem Almaci, werden gesteld.

"Europa is wanhopig en Turkije weet dat"

"Europa is zodanig wanhopig om een oplossing te vinden voor de vluchtelingencrisis en Turkije weet dat", aldus Rochtus. "Turkije kan dan ook spelen met de Europese leiders." Het onder toezicht plaatsen van de kritische krant Zaman was volgens Rochtus ook een proefballon van Turkije om te zien hoe Europa zou reageren. "Er was toen amper een reactie te bespeuren van de EU en toen wist Turkije dat het zijn eisen kon opvoeren."

"Push-backcoalitie van De Wever bracht ons in deze positie"

Volgens Almaci is de deal die nu op tafel ligt, vooral het gevolg van de onenigheid binnen de Europese Unie. "De push-backcoalitie van de Hongaarse premier Viktor Orbán en N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft ons in een impasse gebracht waardoor Turkije zijn eisen kan stellen. Europa moet met al zijn lidstaten terug op één lijn staan. Pas als Europa terug op één lijn staat, kan het opnieuw eisen stellen aan Turkije."

Of Almaci de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een betrouwbare partner acht om een deal mee te sluiten? "Ik denk dat Europa en Turkije moeten samenwerken en dat volgens de democratische principes. Op dat laatste mogen we nooit toegeven." Een toetreding van Turkije tot de EU is volgens Almaci momenteel echt niet aan de orde. "Dat is niet de kern van het debat. Eerst moeten we weg van de "ieder voor zich"-aanpak om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Laat ons samen kijken hoe we met die 28 Europese lidstaten tot een akkoord komen, zonder dat we denken aan een uitbreiding van de EU."