Te koop: Hitlers persoonlijke exemplaar van "Mein Kampf"

Een Amerikaans veilingshuis verkoopt binnenkort Hitlers persoonlijk exemplaar van zijn manifest "Mein Kampf". Het boek verdween kort na de Tweede Wereldoorlog uit het appartement van de Führer in München. Nu biedt veilinghuis Alexander Historical Auctions LLC het te koop aan, samen met andere oorlogsmemorabilia.

Alexander Historical Auctions LLC, gespecialiseerd in voorwerpen met grote historische waarde, organiseert op 17 en 18 maart een veiling met items uit de Tweede Wereldoorlog. Naar eigen zeggen bieden ze een bijzonder uniek exemplaar aan van "Mein Kampf".

Hilter schreef zijn manifest grotendeels in gevangenschap, na een mislukte coup in 1923. In zijn persoonlijke, rode, lederen exemplaar staat een inscriptie die door 11 officieren van de Amerikaanse artillerie is ondertekend. "Vanuit Adolf Hitlers appartement in München op 2 mei 1945", staat erin. Het handschrift dateert volgens historici zeker uit de naoorlogse periode.

Kort na de bevrijding verdween Hitlers exemplaar van "Mein Kampf" uit zijn appartement in München. Volgens de catalogus van het veilinghuis blijkt uit een brief dat een Amerikaanse soldaat het boek na de oorlog mee naar huis had genomen als "aandenken". Het was tot enkele jaren geleden in handen van zijn nakomelingen.

Naar schatting is het boek zeker 12.000 tot 15.000 dollar waard. Omdat het om een bijzonder exclusief exemplaar gaat, waarvan er slechts één bestaat, kan die prijs worden opgedreven, aldus veilingmeester Bill Panagopulos.

Meest gelezen