Wereldvrouwenmars trekt door Brussel

Enkele honderden mensen hebben vanmiddag actiegevoerd in Brussel naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Met de Wereldvrouwenmars willen ze meer aandacht vragen voor vrouwenrechten overal ter wereld. In deze editie van de mars stapten ze meer specifiek op voor de opvang van vrouwelijke vluchtelingen en migranten.

De actievoerders, grotendeels vrouwen, verzamelden rond 12 uur voor het Brusselse Centraal Station. Tekenden onder meer present: Groen en Ecolo, 11.11.11, SP.A en Oxfam Solidariteit. De mars zelf startte iets later onder begeleiding van de exotische trommels van fanfare Cadence Mandingue, die de vrouwen begeleidde op de rest van hun parcours door de stad. De manifestanten scandeerden slogans als "Solidariteit, met alle vrouwen wereldwijd" en "Solidarité, avec les femmes de tout le monde entier".

Met deze Wereldvrouwenmars willen de deelnemende organisaties meer aandacht vragen voor het lot en de rechten van vrouwen wereldwijd en dit jaar meer specifiek voor vrouwelijke vluchtelingen en migranten. "Zestig miljoen mensen zijn op de vlucht, de helft daarvan zijn vrouwen en zij worden nog veel te vaak geconfronteerd met geweld", zegt Magda De Meyer van de Vrouwenraad.

"Niet alleen in hun land van herkomst, bijvoorbeeld door gedwongen huwelijken, verkrachting en genitale verminking, maar ook tijdens hun vlucht, waar ze dreigen het slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting, prostitutie en mensenhandel. Eens ze hier zijn, zijn er nog problemen. In opvangcentra zijn ze vaak de zwakste schakel", voegt ze eraan toe. "We willen dat gendergeweld een reden voor een asielaanvraag wordt."

De mars trekt nog langs het Albertinaplein en het Sint-Jansplein voor acties en getuigenissen. In de Lombardstraat plakken de vrouwen hun eisen op de muren van het Brussels Parlement. De optocht eindigt om 14.30 uur op het Rouppeplein.

Meest gelezen