"Vijfde Beatle" George Martin overleden

De Britse producer George Martin is overleden. Hij is het meest bekend van zijn werk voor The Beatles waardoor hij de bijnaam de "vijfde Beatle" kreeg. Voor zijn werk als producer won hij verschillende Grammy's. Hij is 90 geworden.

Het was Ringo Starr, de drummer van The Beatles, die het nieuws deelde op Twitter: "Vrede en liefde aan Judy en zijn familie. George zal gemist worden. Liefs, Ringo en Barbara."  Het nieuws is ook bevestigd door een woordvoerder van Universal Music Group.

Martin gaf The Beatles in 1962 hun eerste platencontract en is de producer van bijna alle songs van The Beatles, waaronder "Yesterday", "A day in the life" en "Eleanor Rigby". Hij was zelf ook muzikant en componist.

Het was de keuze van Martin om geen enkele Beatle als frontman uit te spelen. Voor "Please please me", hun eerste single in de VS, overtuigde hij de band ervan het tempo van het nummer  op te drijven.

Martin was ook de arrangeur van The Beatles. Hij stelde voor om strijkers toe te voegen aan "Yesterday" en dirigeerde de strijkerssectie voor "Eleanor Rigby". Op "In my life" speelde hij zelf piano en hij bedacht de psychedelische elementen in "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". Zijn relatie met The Beatles beschreef hij in 1979 zelf in het boek "All you need is ears".

Daarnaast was hij producer voor artiesten als Cilla Black ("Alfie"), Jeff Beck, Ella Fitzgerald, Stan Getz, Peter Gabriel, Sting, Meat Loaf, Celine Dion en Kate Bush. Als producer won hij verschillende Grammy Awards.

Hij componeerde ook de filmmuziek voor de James Bondfilm "Live and let die". In 1997 producete hij "'Candle in the wind" van Elton John.

In 1996 werd hij geridderd en in 1999 kreeg hij een ereplek in de Rock and Roll Hall of Fame.

FOTO: Martin (rechts) en Ringo Starr op de Grammy Awards in 2008

Meest gelezen