Nederland onderzoekt identiteitsfraude bij doorverkoop tickets

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken gaat onderzoeken of er identiteitsfraude is gepleegd bij de verkoop van concerttickets voor onder meer Adele en K3. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. De maatregel komt er op vraag van onze minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Eind januari raakte bekend dat er massaal fraude is gepleegd met de verkoop van concerttickets via het internet. De optredens raakten in mum van tijd uitverkocht, maar op verschillende Nederlandse websites konden mensen alsnog tickets kopen, soms aan een prijs die tien keer hoger ligt dan de officiële prijs.

Minister van Consumentenzaken Peeters liet eerder al verstaan weinig te kunnen doen tegen de frauduleuze websites omdat die opereren vanuit Nederland, waar de doorverkoop niet verboden is. Hij plande wel een overleg met zijn Nederlandse collega.

Het Nederlandse ministerie beslist nu om de zaak te onderzoeken. Mocht blijken dat bedrijven de tickets aankochten en zich daarbij voordeden als privépersonen, dan gaat het om identiteitsfraude. En dat is ook in Nederland strafbaar, zo benadrukt minister Henk Kamp. Als een bedrijf in eigen naam tickets koopt en ze meteen daarna doorverkoopt, is er geen sprake van een strafbaar feit bij onze noorderburen omdat daar de markt van vraag en aanbod geldt.

Kamp heeft ook aan Peeters gevraagd om te bekijken of ons land een gezamenlijke aanpak voor de Benelux kan voorstellen. Bij doorverkoop van onlinetickets is er namelijk vaak sprake van grensoverschrijdend verkeer tussen België, Nederland en Luxemburg.