5 Vlamingen op longlist Fintro Literatuurprijs

In "De wereld vandaag" op Radio 1 is de longlist van de Fintro Literatuurprijs (vroeger: de Gouden Boekenuil) bekendgemaakt. Er staan twintig boeken op de lijst. Bij de genomineerden zijn vijf Vlamingen: Saskia De Coster, Chris De Stoop, Yves Petry, Annelies Verbeke en Peter Verhelst. De 15 andere genomineerden zijn Nederlandse schrijvers.

De longlist

Jan Brokken - De kozakkentuin
Saskia De Coster - Wat alleen wij horen
Chris De Stoop - Dit is mijn hof
Stephan Enter - Compassie
Arjen Fortuin - Geert van Oorschot, uitgever
Philip Huff - Het verdriet van anderen
Willem Otterspeer - De zanger van de wrok
Jamal Ouariachi - Een honger
Connie Palmen - Jij zegt het
Hagar Peeters - Malva
Yves Petry - Liefde bij wijze van spreken
Inge Schilperoord - Muidhond
K. Schippers - Niet verder vertellen
Pieter Steinz - Lezen met ALS
P.F. Thomése - De onderwaterzwemmer
Joke van Leeuwen - De onervarenen
Annelies Verbeke - Dertig dagen
Peter Verhelst - De kunst van het crashen
L.H. Wiener - In zee gaat niets verloren
Maartje Wortel - Er moet iets gebeuren

De vakjury wordt voorgezeten door VRT-journaliste Kathleen Cools. De juryleden zijn vijf literaire recensenten uit Vlaanderen en Nederland (Bart Vanegeren, Edith Aerts, Jeroen van Kan, Danny Theuwis, Guinevere Claeys). Regisseur Adil El Arbi zit de publieksjury voor.

Bij de voorstelling van de twintig boeken op de longlist van de Fintro Literatuurprijs zei Kathleen Cools dat "De onervarenen" van Joke van Leeuwen ingediend is als Vlaamse inzending. De Nederlandse schrijfster woont en werkt al jaren in Antwerpen. Bij de boeken zijn er veertien romans en zes non-fictiewerken.

De shortlist met vijf titels wordt op 6 april bekendgemaakt. Op 5 juni wordt de Fintro Literatuurprijs uitgereikt. De prijs is 25.000 euro waard.

Vorig jaar won  Mark Schaevers met "De orgelman" de prijs die toen nog Gouden Boekenuil heette. Met haar roman "De consequenties" won de Nederlandse Niña Weijers de prijs van de lezersjury.

Gouden Boekenuil wordt Fintro Literatuurprijs

Fintro en Boek.be hebben "de handen in elkaar geslagen om de meest prestigieuze literatuurprijs van het land een nieuw elan te geven". Het netwerk van 300 zelfstandige bankagenten was al 3 jaar sponsor van de literatuurprijs. "Eigentijdse Nederlandstalige literatuur bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht brengen, dat is de ambitie."

Meest gelezen