"Accijnsverhoging alcoholische dranken schiet doel voorbij"

De accijnsverhoging op alcoholische dranken, die is ingegaan in november 2015, mist haar doel. Dat zegt Vinum Et Spiritus, de sectorfederatie voor wijn en gedistilleerde dranken. De omzet in de sector is in de maand januari drastisch gedaald, gemiddeld met 20 procent.

Vinum Et Spiritus haalt cijfers aan voor januari 2016. Er werd 53 miljoen euro opgehaald aan accijnzen op alcoholische dranken, aldus de sectorfederatie, die zich baseert op cijfers van de FOD Financiën. Dat is amper 600.000 euro meer dan in januari 2015, terwijl de regering op extra maandelijkse inkomsten ter waarde van 15 miljoen euro had gehoopt.

De sector zelf kampt met een dalende omzet, luidt het. Concrete cijfers zijn er nog niet, maar wel "indicaties" over een dalende verkoop. Zo is er bij sommige producenten sprake van een omzetdaling met 15 à 20 procent, in de retail met 10 à 15 procent en in de groothandel zelfs met 50 procent. De sector gaat ervan uit dat heel wat omzet verloren is gegaan omdat Belgen hun alcohol kopen in de buurlanden Frankrijk en Luxemburg.

"Deze cijfers zijn zorgwekkend voor de gehele industrie: wij zijn daarom vragende partij voor een evenwichtige fiscaliteit die de Belgische consumenten niet naar het buitenland duwt en waardoor de economische leefbaarheid van alle betrokken sectoren behouden blijft. Daarom vragen wij aan de overheid om als gesprekspartner uitgenodigd te worden om tot werkbare oplossingen te komen", aldus algemeen directeur Geert Van Lerberghe.

Meest gelezen