"Kleiner bouwen voor jongeren en singles"

Het doorsnee appartement in België moet minstens 10 procent (of ongeveer evenveel vierkante meter) kleiner. Dat zeggen 150 projectontwikkelaars naar aanleiding van een bevraging, waaruit blijkt dat 1 op de 5 jongeren en singles hun woondroom moeten opbergen omdat ze geen lening kunnen krijgen.

Het voorstel komt van de sectororganisatie UPSI-BVS, die zowat 150 projectontwikkelaars in België vertegenwoordigt. Zij zeggen dat vandaag zo'n 20 procent van de jongeren of alleenstaanden moet afhaken in hun zoektocht naar een nieuwbouwappartement.

Nieuwbouwappartementen zijn vandaag in België gemiddeld 85 m² groot, maar dat zou naar 75 m² moeten. "Daarmee komen we in de buurt van de woonoppervlaktes in de buurlanden, zoals Frankrijk en Nederland waar het gemiddelde appartement grosso modo 65 m² groot is," stelt Olivier Carrette van UPSI-BVS.

De sector wijst erop dat de vraag groot is. Het schoentje knelt echter niet enkel in de bouwkosten, zegt Carrette. "Het verlagen van de fiscale druk blijft prioritair."

"1 op de 2 Vlamingen woont alleen of met twee"

Bovenop de vermelde aankoopprijs moeten kopers nu 21 procent bijtellen op de prijs van de constructie, en 10 procent registratierechten op de prijs van grondoppervlakte.

Daar komen nog de schrijfkosten bij van de notaris, en de kosten voor een woonlening. Vaak worden nieuwbouwappartementen, zeker in steden, aangeboden met een verplichte garage of staanplaats voor de auto, wat de kostprijs verder de hoogte injaagt. Voor jongeren met een klein budget is dat een probleem, maar evengoed voor singles die het met één budget moeten kopen.

Kleinere appartementen blijken daarom het meest in trek. Bij nieuwbouwprojecten, zijn de appartementen met 1 of 2 slaapkamers vaak het eerst weg, en blijven de 3-slaapkamerflats over. "Tegelijk zien we dat 1 op de 2 Vlamingen alleen woont of met twee. En de helft van de jongeren en de singles is bereid om kleiner te gaan wonen", zegt Carrette.

Hoeveel kan de prijs effectief dalen?

De vraag is hoeveel de prijs voor een koper zou zakken. Als we het gemiddelde appartement van 85 m² nemen dat bijvoorbeeld 75 m² groot zou worden, dan is dat een vermindering met 12 procent in oppervlakte.  betekent dat ook een prijsdaling van 12 procent? "Kleinere appartementen zullen de bouwkosten en bijgevolg ook de werkelijke verkoopprijs doen dalen", zegt Carrette in de persmededeling. Aan de telefoon geeft hij meer duiding.

"Vooreerst wil ik benadrukken dat kleiner wonen niet betekent dat je inboet op kwaliteit. Ons streefdoel is om de kosten te laten dalen met 10 procent bij een vermindering van 10 m²", zegt Carrette. Maar hij geeft toe dat het in werkelijkheid misschien slechts rond de 7 à 8 procent kan zijn.

"Intussen wordt nieuwbouw een luxeproduct, en dat is niet normaal", aldus nog Carrette. Misschien kan er in de fiscaliteit iets gebeuren? De kans dat de overheid de btw op nieuwbouw - nu 21 procent - verlaagt, is in het huidige besparingsklimaat onbestaande, weet Carrette. "Maar in de ideale wereld zouden we heel tevreden zijn met 12 procent." Dat zou voor kopers , per schijf van 100.000 euro, alvast 9.000 euro schelen.

"Maak de regels flexibeler"

De sector pleit in de eerste plaats dus voor kleiner bouwen, maar dat is niet altijd eenvoudig wegens de regelgeving. "In Brussel kan er bijvoorbeeld in heel wat gevallen niet kleiner gebouwd worden, omdat de minimale opgelegde woonoppervlaktes van de living, de keuken of de slaapkamers te hoog liggen. In Vlaanderen en Wallonië spelen dan weer vooral gemeentelijke of stedelijke bezwaren," zegt Carrette.

Carrette roept zowel de gewesten als de steden en gemeenten op om meer flexibiliteit aan de dag te leggen, en zal het de komende weken en maanden politiek aankaarten.

De noodkreet van de sector komt er niet toevallig: nieuwbouwappartementen zijn erg in trek, maar door de toenemende problemen van jongeren of singles om het gefinancierd te krijgen, dreigen ze zelf klanten te verliezen.

Meest gelezen