Punch Powertrain in Sint-Truiden volledig in Chinese handen

De aandeelhouders van de fabrikant van automatische versnellingsbakken Punch Powertrain in Sint-Truiden gaan al hun aandelen verkopen aan de Chinese industriële groep YinYi. Dat hebben de huidige grootaandeelhouders, de openbare investeringsmaatschappijen Gimv en LRM, laten weten. Volgens de LRM is het behoud van de 600 banen in Limburg gegarandeerd en zullen er binnen twee jaar nog eens 400 banen bijkomen.

De Gimv bezit momenteel 32 procent van de aandelen in Punch Powertrain, de vroegere DAF-fabriek die de Variomatic versnellingsbak produceerde. De LRM heeft 26 procent van de aandelen en de Chinese groep New Horizon bezit nog eens 30 procent. De resterende aandelen waren voor ongeveer 10 procent in handen van het Leuvense investeringsfonds Capricorn en het management van het bedrijf. Al de aandeelhouders verkopen hun belang nu aan YinYi.

De verkoop is uitstekend nieuws voor de aandeelhouders, maar ook voor de Vlaamse economie. De honderden miljoenen die Gimv en LRM incasseren (respectievelijk 320 en 265 miljoen, min de aanvankelijke inbreng), kunnen opnieuw geïnvesteerd worden om Vlaamse ondernemingen naar een hoger niveau te tillen.

Chinese markt

Punch kwam in 2009 in grote problemen toen het zijn laatste klant kwijtraakte. Na een reorganisatie ging het bedrijf de Chinese markt op. Momenteel levert Punch automatische versnellingsbakken en technologie voor hybride auto´s aan verschillende Chinese en Maleisische automerken. Volgens Bijnens hebben ook Europese producenten weer belangstelling getoond voor de technologie van Punch.

YinYi boekte in 2014 een omzet van 7,6 miljard euro. In totaal werken 1.200 mensen voor Punch, waarvan de helft in Sint-Truiden. Daarvan werken er ongeveer 300 in de afdeling onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast zijn er vestigingen in Eindhoven in Nederland, China en Maleisië.

Meest gelezen