Ouders gewaarschuwd voor naaktfoto's scholieren

In de buurt van Gent hebben duizenden ouders van leerlingen uit het middelbaar een brief ontvangen van het vrij centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB). Daarin worden ze gewaarschuwd voor naaktfoto's van hun kinderen op sociale media.

"De laatste tijd worden we af en toe geconfronteerd met zeer expliciete naaktfoto's van jongeren die circuleren op sociale media", staat te lezen in de brief. Die is rondgestuurd op vraag van het CLB, om ouders te waarschuwen. Het blijkt ook dat, nu het fenomeen steeds vaker opduikt, foto's ook vaker op het internet belanden.

De foto's worden oorspronkelijk gestuurd tussen jongeren onderling, maar de privéfoto's raken soms toch online. "Ik denk dat het iets is dat op 14 à 15 jaar begint. Maar het kan dat die foto's op latere leeftijd, 17-18 jaar, opnieuw opduiken naar aanleiding van een conflict bijvoorbeeld. Jongeren kunnen dit soms onvoldoende inschatten als ze die foto's posten", zegt Nancy Dorme van het CLB.

De emotionele schade voor getroffen jongeren is niet te overzien, waarschuwen experts. Met de brief wil het CLB ouders sensibiliseren en hen tips aanreiken om hun kroost te beschermen.

Meest gelezen