Cornu wil veiligheidspersoneel NMBS bewapenen

Het veiligheidspersoneel van de spoorwegen moet het recht krijgen een wapen te dragen. Dat stelt NMBS-topman Jo Cornu. Cornu doet ook een aantal andere voorstellen om de veiligheid in de stations en op de treinen te verbeteren.
Personeel van Securail.

Na de mislukte aanslag op een Thalystrein en de aanslagen in Parijs heeft de NMBS een analyse gemaakt van de veiligheid in de stations en op de treinen. Daaruit blijkt dat er een en ander schort. Zo zijn er te weinig controles en die verlopen ook niet systematisch genoeg. Om daaraan te verhelpen doet Cornu een aantal voorstellen, schrijft L'Echo.

Zo pleit hij voor de installatie van 2.500 extra camera's in de stations en op de perrons. Kostprijs: 21 miljoen euro voor de aanschaf en 3 miljoen euro voor onderhoud en gebruik. Het veiligheidspersoneel van Securail zou reizigers ook moeten kunnen fouilleren en controleren. Dat zijn taken die momenteel zijn voorbehouden aan de politie.

Cornu wil het veiligheidspersoneel ook uitrusten met een wapen. Dat zou wel alleen gebruikt mogen worden in geval van wettige zelfverdediging. Er moet ook beter samengewerkt worden met de buitenlandse spoorbedrijven omdat de controle van de veiligheid daar op een andere manier gebeurt. Cornu wil ook een betere reglementering en controle van het vervoer van wapens en explosieven per trein.

Een en ander vraagt een aanpassing van de wetgeving. Volgende week vindt er een eerste overleg plaats tussen de NMBS en de FOD Binnenlandse Zaken.

Meest gelezen