Topministers zoeken duidelijkheid over cijfers begroting

De topministers van de federale regering hebben vanmiddag samengezeten om te zoeken naar duidelijkheid over de te leveren inspanning voor de begrotingscontrole. Nadat verschillende werkgroepen zich gisteren al over de cijfers gebogen hadden, hopen premier Charles Michel, zijn vicepremiers en de vakministers te weten te komen hoe groot het tekort precies is. Morgen wordt verder vergaderd, nadat werkgroepen enkele kwesties van naderbij bekeken hebben.
De gesprekken vinden plaats in Hertoginnedal.

Veel duidelijkheid over de vergaderagenda van vanmiddag was er niet. "Er zijn vergaderingen in verschillende formaten en ook bilaterale contacten", zei een bron.

Na het kernkabinet van vrijdag kreeg een werkgroep de opdracht een voorstel uit te werken met scenario's waarbij wordt uitgegaan van een inspanning van 2,2 miljard euro voor de begroting van dit jaar en waarbij de impact wordt nagegaan op het begrotingstraject dat een terugkeer naar een evenwicht in 2018 voorziet. De werkgroepen "begroting", "fiscaliteit" en "uitgaven" staan de ministers bij.

"Gisteren zijn de werkgroepen door de cijfers van Monitoringcomité gegaan. Zij hebben de 'plussen' en de 'minnen' opgelijst, nu gaan de ministers door die lijst. Ik veronderstel dat zij duidelijkheid zullen willen krijgen over het begincijfer" van de begrotingsinspanning, luidt het in de omgeving van een vicepremier. Er is nog steeds sprake van een structurele verbetering van 0,6 procent van de begroting en een evenwicht in 2018. "Er is ook nooit iets anders gezegd", zegt een ander kabinet. "Ik weet niet of (minister van Begroting) Sophie Wilmès wel een opening in die zin gemaakt heeft. Maar het klopt wel dat er geen taboes zijn."

De echte onderhandelingen over hoe de te leveren inspanning gerealiseerd kan worden, zullen ten vroegste morgen beginnen. Alvast de MR en de N-VA hebben hun lijstjes klaar, zo lieten Didier Reynders en Bart De Wever vandaag nog weten.