Zeker 34 doden bij explosie in Turkse hoofdstad

In het hart van de Turkse hoofdstad Ankara is een grote explosie geweest. Volgens de Turkse overheid zijn er zeker 34 doden en 125 gewonden. Vorige maand werd er in dezelfde buurt al een autobom tot ontploffing gebracht. Ook nu vermoedt men dat het om een autobom ging.

De explosie vond plaats op het Kizilay-plein. "Daar is een grote busterminal, een taxistandplaats en de uitgang van een groot metrostation", vertelt correspondent Lucas Waagmeester vanuit Turkije. "Het is echt een centraal punt in de stad, vlak bij meerdere ministeries ook."

Diezelfde buurt werd vorige maand ook al opgeschrikt door een explosie. Toen ontplofte een autobom in volle avondspits. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven. De aanslag werd opgeëist door een Koerdische beweging. 

Ook nu hebben lokale media het over een aanslag, al is dat nog niet officieel bevestigd. "Aan de ene kant wordt gedacht aan IS of sympathisanten van IS die zich tegen Turkije willen keren en tegen wat Turkije doet in Syrië", aldus Waagmeester. "Anderen zeggen dat het veel aannemelijker is dat het komt van PKK of van een Koerdische splintergroep, die we waarschijnlijk ook vorige maand aan het werk hebben gezien. Die twee scenario's lijken op dit moment het meest voor de hand liggend."

Veel informatie is niet beschikbaar. Een rechtbank in Ankara heeft trouwens de toegang tot Facebook en Twitter laten blokkeren nadat er beelden van de ontploffing waren gepost.

Meest gelezen