"3,7 miljoen Syrische kinderen zijn gevormd door geweld en angst"

Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn naar schatting 3,7 miljoen kinderen geboren van wie het leven is "gevormd door geweld, angst en ontheemding". Dat stelt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, in zijn nieuw rapport "No place for children" naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de burgeroorlog in Syrië op 15 maart.
Licence restricted for use up to June 9th, 2016

"Elk Syrisch kind jonger dan 5 jaar heeft niets anders gekend dan een leven gevormd door oorlog", begint het rapport. Volgens Unicef zijn dat er in totaal 3,7 miljoen, onder wie er 811.000 als vluchtelingen in het buitenland leven. "Enkel vrede zal verhinderen dat een volledige generatie van Syrische kinderen verloren raakt", zegt Unicef-directeur Anthony Lake.

In totaal leven nu bijna 7 miljoen kinderen in armoede in Syrië. Het conflict heeft een grote impact op hun leven. Alleen al in 2015 telde Unicef bijna 1.500 ernstige schendingen tegen kinderen in het land, "en dat is nog maar het topje van de ijsberg". Ruim 60 procent van de gevallen betreft dood of verminking, vooral door explosieven. Meer dan 150 kinderen werden gedood op weg van of naar school.

In het rapport uit Unicef ook zijn bezorgdheid over kinderen die almaar jonger gerekruteerd worden aan beide zijden van het conflict. Ze worden daartoe overgehaald met geschenken en een "loon" tot wel 400 dollar per maand. "Sinds 2014 worden zelfs kinderen vanaf 7 jaar gerekruteerd", zegt Unicef. "Daarvóór waren de meeste jongens die werden gerekruteerd 15 tot 17 jaar oud."

Unicef benadrukt in het rapport vooral het belang van onderwijs en vraagt een investering van 1,4 miljard dollar voor 2016. "Na vijf jaar oorlog zijn de inschrijvingen in het basisonderwijs met drie kwart gedaald", luidt het. In vijf jaar tijd hebben dan ook 6.000 scholen in Syrië de deuren dichtgedaan en zijn ruim 52.000 onderwijzers met hun job gestopt. In 2015 alleen al werden 40 aanvallen op scholen gemeld en werden 491 leerkrachten gedood.