"Meneer Trump, jij bent diegene die haatdragend is"

Donald Trump is een openlijke tegenstander rijker: Brandon Stanton, de man achter de populaire fotoblog "Humans of New York". In een open brief schrijft hij zijn afkeer voor de Republikeinse presidentskandidaat van zich af.
Brandon Stanton.

Op de sociale media is het al jaren een grote hit: "Humans of New York", een fotoblog waarin Stanton inwoners van de Amerikaanse grootstad fotografeert en kort hun levensverhaal in hun eigen woorden neerschrijft. Ook in andere steden en landen heeft hij dit inmiddels gedaan.

Politieke uitspraken of standpunten heeft Stanton tot nu toe achterwege gelaten, maar vandaag geeft hij zijn mening alsnog te kennen met een open brief gericht aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. "Ik besef nu dat de tijd altijd rijp is om geweld en vooroordelen tegen te gaan", schrijft hij. "Samen met miljoenen andere Amerikanen weet ik nu dat jou bestrijden niet langer een politieke beslissing is, maar een morele."

Iran, Irak en Pakistan

"Ik heb gezien hoe je racistische beelden retweette. Ik heb gezien hoe je racistische leugens retweette. Ik heb gezien hoe je 48 uur nodig had om blanke suprematie af te zweren. Ik heb gezien hoe je geweld vol vreugde aanmoedigde en beloofde de gerechtskosten te betalen voor eenieder die in jouw naam gewelddaden begaat. Ik heb je martelpraktijken en het uitmoorden van families van terroristen zien promoten. Ik heb je blij verhalen zien vertellen over het executeren van moslims met kogels in varkensbloed gedipt. Ik heb je vluchtelingen met "slangen" zien vergelijken en zien beweren dat "de islam ons haat"."

"Ik ben een journalist, meneer Trump. De laatste twee jaar heb ik honderden willekeurige moslims uitgebreid geïnterviewd in de straten van Iran, Irak en Pakistan. Ik heb ook honderden Syrische en Iraakse vluchtelingen in zeven verschillende landen gesproken. Ik kan bevestigen dat jij diegene bent die haatdragend is."

"Jij bent geen "slachtoffer" van de woede die je zelf aanwakkert"

"Jij bent geen man die mensen verenigt", besluit Stanton zijn brief. "Jij bent niet "presidentieel". Jij bent geen "slachtoffer" van de woede die je zelf al maanden al te graag aanwakkert. Jij bent de man die vooroordelen en geweld aanmoedigt in je streven naar persoonlijke macht. De volgende maanden zullen je woorden ongetwijfeld nog veranderen, maar jij zal altijd blijven wie je bent."

De open brief is om 16.44 uur Belgische tijd op Facebook geplaatst. Na zes uur hebben al meer dan 600.000 mensen de tekst gedeeld. Meer dan 1,1 miljoen anderen hebben de woorden met een like onderschreven.