Aandeelhouders Delhaize keuren fusie met Ahold goed

De aandeelhouders van Delhaize hebben tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering met 96,72 procent het voorstel voor een fusie met Ahold goedgekeurd. 0,41 procent stemde tegen, 2,87 procent onthield zich. Eerder vandaag hadden ook al de aandeelhouders van Ahold in Amsterdam de grensoverschrijdende fusie goedgekeurd.

Deze week zou ook bekend raken welke Belgische winkels ze moeten verkopen van de concurrentiewaakhond. Na het groen licht van alle mededingingsautoriteiten, zou de deal medio 2016 afgerond moeten worden.

De buitengewone aandeelhoudersvergadering keurde voorts ook met 59,26 procent de bonus van 1,5 miljoen euro in aandelenopties voor Delhaize-topman Frans Muller goed. Daarover heerste onrust bij het personeel.

Zowat 80 vakbondsleden van de socialistische vakbond BBTK voerden voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering actie aan de ingang van congreszaal in Evere. De BBTK'ers met rode hesjes en zwarte hoge hoed riepen de aandeelhouders op de bonus voor topman Muller bij een succesvolle afronding van de fusie te verwerpen.

"Bonus is onfatsoenlijk"

De bond is de herstructurering van 2014 bij Delhaize nog niet vergeten. Die leidde tot de sluiting of verzelfstandiging van verschillende filialen en tot het verlies van 2.000 banen.

"We hebben gezegd dat we de bonus onfatsoenlijk vinden, maar zij blijven bij het behoud. Ze vinden dat hij het verdient", aldus BBTK-secretaris Jan De Weghe. De ontmoeting tussen de directie en de vakbondsafgevaardigden - waarbij Muller zelf niet aanwezig was - leverde weinig concreets op, klonk het nog.

"Dat we ontvangen worden, is een uitlaatklep voor onze afgevaardigden, om te tonen dat we niet akkoord gaan met de gang van zaken. De mensen zijn onzeker over hun toekomst", zei De Weghe voor aanvang. Acties zijn volgens hem niet aan de orde, tenzij er tegen de verwachtingen in deze namiddag "grote aankondigingen" gedaan zouden worden, zo klonk het.