Ageas schikt voor 1,2 miljard euro Fortis-verleden

Verzekeraar Ageas - de opvolger van het vroegere Fortis - heeft een minnelijke schikking getroffen met misnoegde aandeelhouders. Ageas zal 1,2 miljard euro betalen om rechtszaken te vermijden. Het is een van de grootste schikkingen ooit in Europa.

Fortis, het kroonjuweel van de Belgische bankenmarkt, kwam in 2008 in de problemen nadat de Amerikaanse kredietcrisis overgewaaid was naar Europa. De bank moest door de overheid worden gered. Achteraf bleek de overname van ABN Amro als een molensteen om de nek van de bank te hangen en beleggers verweten de bank miscommunicatie over onder meer de kapitaalverhoging die nodig was voor de hele operatie.

Na de ondergang van Fortis bundelden heel wat misnoegde aandeelhouders uit België en Nederland hun krachten: Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis en De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) probeerden via burgerlijke rechtszaken een schadevergoeding te krijgen.

Maar Ageas wachtte de uitspraken in die zaken niet af, koos het zekere voor het onzekere en kwam tot een minnelijke schikking met de aandeelhouders. Het bedrijf gaat nu - zonder dat het ook maar één fout erkent - 1,204 miljard euro betalen aan alle aandeelhouders die hiervoor in aanmerking komen.

Concreet gaat het om aandeelhouders die een aandeel Fortis bezaten tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008. Hoe het bedrag precies verdeeld zal worden, is nog niet duidelijk, laat Ageas op een speciale website voor gedupeerden weten

Tevreden reacties

Door de schikking is Ageas verlost van vrijwel alle claims. Ageas-CEO Bart De Smet reageert dan ook verheugd: "Voor Ageas is dit een belangrijke stap vooruit. De regeling brengt duidelijkheid over een zaak die ons bedrijf al enige tijd in de ban houdt."

Ook de ondertekenende claimorganisaties zijn tevreden. "We zijn tevreden dat we na acht jaar onderhandelen tot deze overeenkomst zijn gekomen", reageert Pierre Nothomb van Deminor. "Een mooi resultaat dat recht doet aan zowel de vroegere als de huidige aandeelhouders", zegt Arco Krijgsman van Stichting FortisEffect op zijn beurt. Het zou volgens de ondertekenaars gaan om een van de grootste schikkingen ooit in Europa.

Het aandeel van Ageas op de beurs is op dit moment geschorst tot 13 uur.

Modrikamen: "Hoogstens 2 euro per aandeel"

De circa 1.200 ex-Fortisaandeelhouders die advocaat Mischaël Modrikamen naar eigen zeggen vertegenwoordigt, zijn volgens hem "niet gebonden door het principeakkoord over het Fortis-verleden". De advocaat verwacht dat de schadevergoeding de aandeelhouders maximaal slechts 2 euro per aandeel zal opleveren.

"De enveloppe van 1,2 miljard euro betekent volgens onze schattingen een schadevergoeding van minimaal 0,6 euro en maximaal 1,5 tot 2 euro per toenmalig Fortis-aandeel", aldus Modrikamen. "Dat lijkt eerder beperkt in het licht van de geleden schade." Hoewel de aandeelhouders die hij vertegenwoordigt, niet gebonden zijn door het principeakkoord, zegt de advocaat dat hij openstaat voor een gesprek met Ageas.

Modrikamen voegt eraan toe dat de procedure voor de handelsrechtbank tegen Ageas, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en BNP Paribas voortgezet wordt. In die zaak wordt de komende weken een uitspraak verwacht. De aandeelhouders menen voorts dat de schade die ze leden ook mogelijk werd gemaakt door het inhalige optreden van BNP Paribas, van wie ze meer dan 5 miljard euro eisen, aldus nog de advocaat.

Nicolas Maeterlinck