Burgemeester van Nieuwpoort Roland Crabbe overleden

Burgemeester van Nieuwpoort Roland Crabbe (CD&V) is overleden. Dat is bevestigd aan Radio 2 West-Vlaanderen. Crabbe was al een tijdje ziek. Hij werd 72.

Roland Crabbe zette vrij laat zijn eerste stappen in de politiek. Hij was al eind de 30 toen hij - na een jarenlange carrière als burgerlijk bouwkundig ingenieur - op de nationale CVP-lijst belandde. Hij was ook een tijdlang kabinetsadviseur voor Leo Tindemans en Paula D"Hondt.

In 1982 verhuisde Crabbe naar Nieuwpoort, waarna hij de stap naar de gemeentepolitiek maakte. Eerst in de oppositie, sinds 1995 als burgemeester.

In zijn twintig jaar burgemeesterschap probeerde Crabbe vooral Nieuwpoort-Bad en -Stad met elkaar te verbinden, onder meer door de aanleg van een promenade in 1998. Onder zijn bewind groeide Nieuwpoort uit van een kleine, rustige badplaats tot een drukke en bloeiende badstad.

Crabbe werd over het algemeen erg gewaardeerd als burgemeester. Zijn partij haalde verschillende keren de absolute meerderheid in de stad. "Ik heb veel gedaan voor Nieuwpoort", zei hij vorig jaar aan de Krant van West-Vlaanderen. "Ik dank de Nieuwpoortenaars en iedereen waarmee ik heb samengewerkt."

Voorlopig zal eerste schepen en partijgenoot Geert Vanden Broucke de overleden burgemeester vervangen.